Областният управител Бисер Михайлов подари икона на църквата в село Скребатно

Снимки: Областна администрация - Благоевград

Областният управител Бисер Михайлов посети гърменското село Скребатно, където бе официален гост на тържественото отбелязване по повод 180 години от изграждането на църквата „Св. Параскева“.

Михайлов пожела здраве и благополучие на стотиците вярващи, дошли на храмовия празник и дари на църковното настоятелство Владимирската икона на Пресвета Богородица.

Владимирската чудотворна икона на Божията Майка е една от първите икони, нарисувани от евангелист Лука. Когато той я показал на Божията майка, Тя я благословила с думите: "Нека благодатта на Родения от Мен и Моята милост да почиват върху тази икона во веки!’’.

Всяка година на Петковден църквата „Св. Параскева“ събира жителите и потомците на с. Скребатно на традиционна среща, която отбелязва с празнична служба в църквата и курбан по случай храмовия празник.

Построен през далечната 1835 г., 180-годишният храм в с. Скребатно е един от най-старите църковни храмове в Неврокопската епархия – паметник на културата с художествена стойност. Църквата е построена като трикорабна псевдобазилика с внушителна големина за времето си.

Камбанарията е достроена в края на 19 век. В годините на тирания църквата „Св. Параскева е стожер на българщината и крепител на духа у хората, и вярата им за тяхното освобождение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK