Представители на 8 държави си дават среща в Струмяни

Снимки: Община Струмяни

Представители на 8 държави си дават среща в Струмяни по проект за развитието на селския туризъм в малките населени места.

Тридневният форум е част от инициативата на община Струмяни за насърчаване на устойчивите форми на туризъм и международното сътрудничество в разработването, реализацията и популяризирането на качествени и разнообразни туристически услуги.

Между 20 и 22 юли експерти и общественици от България, Италия, Испания, Малта, Гърция и Франция ще изготвят съвместен пакет от мерки за разнообразяване на предлаганите туристически услуги, подобряване туристическата визия на включените територии и привличане на по-широк сегмент от международни и национални туристи.

В събитието ще вземат участие още студенти от университети в Анкара, Турция и Бишкек, Киргистан. Сред участниците в срещите са експерти със значителен международен опит в сферата на туризма. Ноел Орсат е архитектът на един от най-големите и успешни европейски туристически маршрути – По пътя на Карл Велики.

Този маршрут обхваща 6 европейски държави, над 40 общини и повече от 60 населени места. В началото на 2015 година, инициативата премина под патронажа на председателя на Европейския парламент – Мартин Шулц. Община Струмяни е сред първите български общини, участващи в инициативата.

От общо 5 пилотни общини през 2011 г., единствено Струмяни и Сандански получиха статут на официални партньори през 2013 г. Специално за международния форум в Струмяни ще пристигнат още: Селия Искиердо Аройо - директор на винения туристически маршрут „ Арланза” и кмет на община Лерма, Испания; Даниела Сиция - директор на сдружението на общините на о-в Сардиния, Италия; Ан Мари Мускат Фенеш Адами - заместник-кмет на община Нашар по стопанските въпроси , Малта и Василис Лециос – зам.-кмет на община Агиа, Гърция.

Инициативата се осъществя с финансовата подкрепа на програма Европа за Гражданите на Европейския Съюз. Координатор на проекта е Община Струмяни, партньори по проекта са Община Агия, Гърция; община Нашар, Малта; Асоциация за развитие на Провинция Бургос, Испания и Сдружението на общините на автономна област Сардиния, Италия. Културният марщрут – По пътя на Карл Велики е асоцииран партньор на инициативата.

 

 

Снимки: Община Струмяни
Снимки: Община Струмяни

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK