Родолюбци от Добри лаки реставрират 100-годишна църква и възраждат селото

снимки: Община Струмяни

100 години от освещаването  на храм ”Св. Троица” в Добри лаки и обичта към високопланинското село на община Струмяни  обедини родолюбци и жители на селото, за да отпразнуват подобаващо големия юбилей.

Това е и причината да се създаде сдружение „Св. Троица Добри лаки”, което си поставя изключително амбициозна програма: реставриране и съхраняване на духовния храм с уникалната камбанария и възраждането на Добри лаки. Сдружението се представлява от Йордан Петков, Димитър Кюркчиев, Иван Димитров и е отворено за всички, родени и свързани със селото.

Родолюбците от Добри лаки срещнаха изключителната подкрепа на ръководството на общината в лицето на кмета Емил Илиев, който прие радушно създаването на сдружението и неговите цели.

„Приветствам вашите идеи и общината ще ви съдейства в организацията на празничните прояви, логистиката, ще подпомогнем ремонтните дейности на камбанарията и привеждането на селото в добър вид. От ваша страна – ще се радвам да ни съдействате да се почисти селото и пространството около църквата, да се засадят цветя. Моят род е свързан с Добри лаки, но за да върнем славата на селото, ще трябва много да  направим и приобщим колкото  се може повече хора", каза кметът Емил Илиев.

Сдружението отпочна активна дарителска кампания за реставрацията на камбанарията на храма и във връзка с големия празник, набелязани са дейностите, които точка по точка  ще извършат заедно с населението на Добри лаки.”Имаме не повече от петдесетина дни до празника, който ще организираме на 23 юни", сподели Йордан Петков, председател на сдружението и председател на Общинския съюз на КТК Подкрепа Сандански. "Има вече набрани средства, но не са достатъчно, продължаваме да набираме средства, като банковата сметка на сдружението е качена във фейсбук страницата на селото, създадена наскоро. Очакваме над 1000 души, подготвяме селото, площада, а хората са щастливи и очакваме безценната им подкрепа",добави той.

Йордан Кюркчиев е категоричен, че с празника няма да свърши възраждането на Добри лаки. "Природата и хората, чистият въздух и традициите, перспективите на новия граничен пункт при Клепало са изключителна възможност, която ние, родените и израснали в това вълшебно място, не  трябва да пропускаме", подчерта още той.

 

снимки: Община Струмяни

КОМЕНТАРИ

lubitel22:52 - 16.04.2013
tova e mnogo hubavo koeto ste namislili, no nishto ne kazvate za putia.zashtoto dosta hora niama da otidat zaradi patia.kraino vreme e neshto da se napravi i za nego.
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK