Родители, роднини и съученици се прощават с Мария от Гоце Делчев

Мария Темова, снимка: личен архив

Линейка от болницата в Гоце Делчев днес докара от "Пирогов" трупа на 17-годишната Мария Темова, която почина след усложнения на травма от падане от колело на 30 юни.

Момичето издъхна вчера сутринта в "Пирогов", часове преди да бъде подложена на поредната операция за поставяне на импланти.

Целият Гоце Делчев е потресен от нелепата смърт на красивата дъщеричка на семейство Надка и Йосиф Темови. Хора от всички краища на града, роднини на опечаленото семейство, съученици и приятели на починалата Мария се прощаваха с нея цял следобед и изказваха съболезнования на родителите й.

Погребението ще е утре от 12 часа.

Каква е причината за  настъпилата неочаквана смърт на 17-годишната ученичка от НПГ "Димитър Талев" - Гоце Делчев след изписването й от столичната болница на 9 август в сравнително добро състояние, ще покажат резултатите от направената аутопсия.

Според епикризата момичето е изписано от "Пирогов" в добро състояние за възстановяване в продължение на 30 дни в домашни условия. В статуса е посочено, че Мария се изписва след подобрение, със заздравели оперативни рани и свалени кожни конци, както и, че детето е вертикализирано и се придвижва с помощни средства - две патерици.

В епикризата пише още, че постепенно е започнало подобряването и на общото състояние на момичето, а също и че са стихнали параклиничните показатели с тенденция за значително подобрение на локалния статус, което е позволило дори поетапно вторично затваряне на оперативните рани с вакуум, аспирационни дренажи, поставени под оперативните рани.

Медиците от столичната болница били на мнение, че макар и по-трудно момичето ще се възстанови след време напълно. Така поне било обяснено на родителите на Мария.

Девойката е била преведена в "Пирогов" от МБАЛ "Иван Скендеров" - Гоце Делчев с диагноза Сепсис. В придружаващата я епикриза от Гоце Делчев е отбелязано, че Мария е приета на 30 юни със слаба болезнена рана в областта на пубиса. Раната била слабо кървяща и момичето е било с ограничени движения на десния крак в момента на приемането в болницата в Гоце Делчев.

Ренгеновите снимки сочели данни за фрактура на пубиса. Извършено е било закрито наместване на тазов пръстен, а на 4 юли - операция на бедрото. При интервенцията лекарите от Гоце Делчев установили инфекцията и веднага транспортирали пострадалата за столичната клиника.

И от двете лечебни заведения са категорични, че са действали адекватно и професионално, че няма лекарска грешка и причината за смъртта на 17-годишната Мария е блокирана бъбречна дейност.

Родителите и близките на починалата девойка са в шок и на успокоителни.

 

Мария Темова, снимка: личен архив
Мария Темова, снимка: личен архив
Мария Темова, снимка: личен архив
Мария Темова, снимка: личен архив

КОМЕНТАРИ

;(14:33 - 04.09.2013
ujaaaaaaaaaaas!!! ujas!
bez ime13:38 - 02.09.2013
sajaliavam za momicheto, otishlo si bez vreme, no zashto da e lekarska greshka? kakvi osnovania imate da tvardite tova? Sepsis e vse pak seriozna i strashna diagnoza.
az17:27 - 01.09.2013
kak moje da ima takiva lekari zaradi edna lekarska greshka pochina edno krasivo momche tova e pozor :X
prriqtelka na mariq17:08 - 01.09.2013
Tq beshe krotko i krasiwo momiche,iskrenno se nadqwam lekarite da si platqt za towa... Vupreki che nqma da ni q wyrnat te trqbwa da aibplatqt i da gi izmuchwa cql jiwot towa che sa otneli jiwota na edno mlado i krasiwo momiche... Da si platqt za newnimanieto si i ne mislq che za 1wi pat im se slychwwa neshto takowa... Nai-weroqtno ima oshte takiwa sluchai za koito neznaem ... Pochiwai v mir princeso

FACEBOOK