Три деца са с положителни проби за коронавирус - на 4, 7 и 11 години

Снимка: МС

Те не са болни, те са контактни лица. Нямат симптоми

Имаме три деца - на 4, 7 и 11 години в боницата. Те не са болни, те са контактни лица. Те нямат симптоми. Дали са положителни проби. Положителните ще си седят под карантина във вкъщи. Само ако имат болестни симптоми и то изразени над средно тежко състояние, тогава ще бъдат приемани в болница.

Това каза ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг, даван всеки ден, цитиран от Dariknews.bg.

"Няма нови положителни проби след обявените през нощта. Потвърдените вчера са на хора предимно от София и от област Монтана, където пациентите са контактни на първото семейство, което беше регистрирано като случай в „Пирогов”, каза още той.

Възрастта на хората, които са заразени с коронавирус у нас е от 4 години до 77 години.

Той съобщи, че всички близки на починалата жена, която бе първият регистриран смъртен случай от коронавирус у нас, са под карантина. "Няма кой да погребе жената, 11 души от фамилията й са под карантина".

Масово се нарушава карантината у нас, заяви Мутафчийски. "Ключовата дума за всички мерки е социалното дистанциране и самоизолиране. Апелираме към гражданите, пристигащи от рисковите дестинации, че трябва да проявяват голяма гражданска отговорност и съвест да останат изолирани вкъщи".

„На вчерашното извънредно заседание на Министерския съвет докладвахме за динамичната обстановка на правителството и за предприетите мерки в Европа, които в доста страни започват да наподобяват мерките в Китай. Още на 3 март Световната здравна организация оцени, че единствените правилни мерки досега, които дават резултат и могат да се отчетат като положителни, са тези на Китай и се препоръчва да бъдат реплицирани. Ключовата дума във всички мерки е социално дистанциране и самоизолирането. Това е мотото, под което протече и вчерашното заседание“, допълни той.

„Натрупахме достатъчно наблюдения. Още от началото на създаването на щаба се обяви и апелирахме към гражданите, които пристигат от рискови дестинации, да останат самоизолирани вкъщи. Имаме многобройни сигнали за нарушаване на домашната карантина. Една от причините за разрастване на епидемията при семейството, настанено в „Пирогов“, е едно празненство, където са присъствали 24 човека и само за вчера 11 души са потвърдени като положителни плюс двамата заболели от „Пирогов“, от които жената почина, а мъжът е в критично състояние“, каза още той.

Според него всички държави са реагирали много адекватно, включително и нашата държава.

„В света нещата се развиват доста динамично. 134 хиляди са случаите към тази сутрин. Новите са 8389 само за денонощието. 4983 са смъртните случаи вече. 70 хиляди са се възстановили от заболяването. В региона около нас ситуацията също е динамична. България регистрира 16 положителни случаи за едно денонощие. Словения потвърди 42 случая, Хърватия - 8, Сърбия - 6, Северна Мекедония - 2, Румъния – 15, Гърция – 12 (общо имат 117 случая), Босна и Херцеговина - 4, Албания - 5, където има и един починал от вчера. Италия има вече 15 хиляди случая, Иран има 10 000 случаи. Северна Корея са с близо 8 000 случая.

От големите държави в Европа Испания има над 3000 случая, Франция - 2800, Германия – 2700, САЩ имат 1700 случая, Швейцария - 868, Норвегия - 800, Япония – 691, Швеция – 687. Динамиката е в цяла Европа и света. В Китай регистрираха само 21 нови случая, което е безпрецедентно от началото на обявената епидемия там. В Европа все още няма тенденция дори за задържане на броя на случаите“, добави Мутафчийски.

Единствените мерки, които са оценени като най-адекватни взети до този момент, са мерките на Китай, каза Мутафчийски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK