Майки и бащи от Благоевград казаха „Не!" на Националната стратегия за детето

Снимка: Infomreja.bg

Майки и бащи от Благоевград казаха „Не! на Националната стратегия за детето 2019-2030“ пред сградата на общината.

Около 150 човека се събраха с искане за отпадане на Стратегията.

Причината за днешния протест е нашето недоволство от опита за грубо вмешателство в българското семейство. Това, че искат да приемат правата ни на родители и качеството да бъдем такива, каза организаторът Антония Бучинска.

Има изключително разтегливи понятия. Например да погледам „дете в риск“. „Дете в риск“ по никакъв начин не може да бъде установено кое точно е такова. Учителите се задължават да попълнят анкети с въпрос „Кои деца са в риск?“. Посочени са 4 варианта. Единият е „дете с един родител“. Не е споменато дали се отнася за дете на разведени родители, или за дете сирак. И аз питам как това дете е доказано, че е в риск. Защо когато го отглежда един родител, то задължително трябва да е в риск, добави Бучинска.

Тя бе подкрепена от родителите, които бяха дошли заедно с децата си.

„Втората точка, която определя, че детето е в риск, е дете, което пътува до училище. Колко български училища се закриха и на колко деца ежедневно им се налага да пътуват до училище.

Третата точка е за деца, които живеят с родители си на квартира. Ами колко отиват в големите е градове с цел да търсят работа и живеят на квартира. В цяла Европа е прието хората да не закупуват домове, а да живеят под наем. Какво лошо има в това?“, каза Бучинска.

Най-големите ни страхове са, че ще посегнат на децата и ние няма да можем да ги защитим. Ще има огромно вмешателство в българското семейство. Ще се дадат права на хора, които не бива да ги притежават – социалните, категорична бе организаторката.

С нейните доводи се съгласи и психологът Георги Георгиев:

Опасенията на мои клиенти са, че когато двама родители отидат в чужбина и оставят децата при бабата и дядото, дали няма тези деца да се водят в риск. Притесняват, че се съседите може да сигнализират за проблем, който не съществува.

Както се отложи Истанбулската конвенция, сега може да се отложи и тази Стратегия, каза Георгиев.

С нож може и хляб да се отрежи, може и човек да се убие, допълни психолога, визирайки двойния аршин на Стратегията, сравнявайки я с промените в закона за личната самоотбрана.

В центъра на града протестиращите заявиха, че действията им продължават до постигане на целта.

Днес в още 15 града в страната се провежда протестът, който има мото: „България ЗА! семейните ценности“. В Югозапада се събраха още хора в Гоце Делчев и Кюстендил.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK