Роденият в Сатовча атлет Цанко Арнаудов подобри националния рекорд на Португалия по тласкане на гюле

Снимки: Личен архив

Роденият в Сатовча Цанко Арнаудов вчера подобри националния рекорд на Португалия по тласкане на гюле на проведеното в Белград Европейско първенство за мъже в зала с 21,08 метра.

Той не получи медал, но статутът му в ранглистата ще бъде променен, съобщи за ИНФОМРЕЖА майката на талантливия българин – Валентина Арнаудова.

"Цанко вече е с три национални рекорда. Първият бе, когато той бе 20-годишен - в националното първенство за младежи до 23 години. Другият постигна на 23-годишна възраст, на открито за мъже, и вчера записа категорично третият си рекорд в зала в Белград. Сега Цанко вече е абсолютен рекордьор на Португалия", коментира щастливата му майка.

Допреди дни той беше на 8-о място в световната ранглиста, но след вчерашното му постижение се очаква нова подредба, която да го изведе на по-предни позиции.

"Много сме горди цялото семейство. За постиженията на Цанко огромна заслуга има треньорът му Владимир Зинченко, които е от Украйна, но живее от много години в Португалия“, каза още Валентина Арнаудова.

Както ИНФОМРЕЖА писа, 25-годишният Цанко Арнаудов, който е роден в Сатовча, през юли 2016 година грабна бронзовия медал на Европейското първенство по тласкане на гюле в Амстердам, Холандия. Той записа лично постижение за сезона от 20.59 метра и се класира трети в европейската ранглиста.

С постигнатия успех на първанството на Стария континент младият атлет даде своята заявка и участва в XXXI Олимпийски игри, от 5 до 21 август миналата година в Рио де Жанейро, Бразилия.

Талантливият българин с корени от Сатовча играе за Португалия, тъй като от 2010 година е с португалско гражданство. Родителите му Валентина и Росен Арнаудови заминават на гурбет в Португалия със сина си Цанко, който тогава е ученик в 4-и клас, припомниха си празнуващите победата му сатовчанци.

Жителите на родното село Сатовча и общината на европейския медалист Цанко Арнаудов следят непрекъснато постиженията и участията във всички   първенства.

Десетки роднини и приятели на семейството вчера отново горещо поздравиха Цанко Арнаудов и родителите му за успешното му представяне в Европейското първенство в Белград и за подобрения национален рекорд на българина в Португалия по тласкане на гюле с 21,08 метра, което неминуемо ще го изкачи на по-предна позиция в световната ранклиста.

Екипът на ИНФОМРЕЖА също честити голямото постижение на Цанко Арнаудов и му пожелава още много успехи  по пътят му към върха.

 

Родителите на Цанко Арнаудов
Цялото семейство Арнаудови

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK