Река Слатинска в столичния квартал „Сухата река“ осъмна със 75 стари автомобилни гуми във водите си

Снимка: БГНЕС

В момента гумите не оказват влияние върху качествата на водата, но трябва да бъдат премахнати в най-кратък срок

Дими Димитров от „Зелено движение“ коментира пред БГНЕС, че най-вероятно гумите са изхвърлени от някой сервиз или център за смяна на гуми, или от човек, който в мазето си е имал такъв голям брой гуми, което обаче е малко вероятно. Димитров отдава честите замърсявания не само там, но и в целия град на липсата на контрол от страна на отговорните институции и полицията.

„Това е голям проблем, не само защото замърсява водата, но също така гумите се изхвърлят нерегламентирано после се събират и се горят зимата. София е европейската столица с най-мръсен въздух за дишане и ключова част от решението на проблема е да се изхвърлят регламентирано всички стари гуми“, заяви той и добави, че случилото се е безобразие и то идва на фона на колосални суми, които се харчат за чистота и контрол и 30-те площадки, на които може да се предават излезли от употреба гуми.

„Това са неща, които могат да бъдат проследени, може да бъде открит източника, може да бъде глобен. Възможно най-бързо гумите трябва да бъдат събрани от общината и Столичния инспекторат“, каза още той.

В момента гумите не оказват влияние върху качествата на водата, но ако не бъдат премахнати в най-кратък срок, то те ще започнат да се ронят и разлагат, като по този начин ще замърсят водата.

БГНЕС сигнализира за проблема кмета на район „Подуяне“ Ева Митова, която обеща гумите да бъдат махнати от водите на реката в утрешния ден. Това ще бъде извършено от поддържащата фирма. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK