Над 70 тона пестициди ще бъдат обезвредени на територията на РИОСВ – Смолян

Снимка: МОСВ

Негодните за употреба препарати ще бъдат извозени от 4 склада в Смолянско

Над 70 тона пестициди ще бъдат предадени за обезвреждане на територията на РИОСВ – Смолян. Негодните за употреба препарати за растителна защита ще бъдат извозени от 4 склада на територията на област Смолян.

Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на работно посещение в Смолян днес. На срещата присъстваха областният управител Недялко Славов и кметът на село Търън Явор Говедаров, които изказаха огромни благодарности към министър Димитров за възможността да се справят с дългогодишния проблем.

„Ще ги включим в графика и следващите до 20 дни ще изпратим една от двете френски бригади, които в момента са в България, да изземат всичко, да преопаковат и да замине за Франция за обезвреждане. В някои от складовете има арсен, живак, които са изключително опасни вещества. Те са водоразтворими и трудни за обезвреждане. Искаме преди да падне сняг да се изчистят и четирите склада във вашата област“, допълни министър Емил Димитров.

„За нас ще бъде осъществена една 40-годишна мечта. Откакто съм кмет на Търън, всеки ден мечтая това нещо да бъде изхвърлено“, каза кметът на Търън Явор Говедаров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK