Керацуда се ля в Илинденци! Боговете на виното орисаха и благословиха лозята (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

И тази година в струмянското село Илинденци посрещнаха като скъпи гости Боговете на виното, дошли от красивите върхове на Пирин, за да орисат местните жители и лозята за здраве и берекет.

Именно в този район са най-големите масиви с феномена керацуда – уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, който се отглежда единствено тук.

Празникът на виното в община Струмяни е единствен по рода си. Провежда се всяка година в първата събота на месец февруари. Тазгодишното му издание, което е 27-о, събра стотици хора от общината, винопроизводители, любители на божествената напитка и много гости.

По традиция красиви девойки с народни носии посрещнаха всички в местността Масовец с вкусна питка и глътка от местния еликсир.

Най-голямата атракция бе тракийският обред "Розалин", изпълнен от Боговете на виното – тракийският – Загрей, фригийският – Сабазий, гръцкият – Дионис, римският – Бакхус, Свети Трифон и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда.

Ритуалът е съхранен отпреди 4 000 години, в основата на който са виното и огънят и тяхната пречистваща сила. "Да бъде годината благодатна, а реколтата - берекетна", нарекоха те. 

Тържествения водосвет отслужи отец Георги Сарадинов - дългогодишен винопроизводител от Илинденци и всепризнат майстор на божествената напитка.

В зарязването на лозята се включиха кметът на община Струмяни - Емил Илиев, кметът на Илинденци -  Илия Башлиев, народният представител Георги Динев, заместник-областният управител на Благоевград, Антоанета Янчева, кметът на Петрич - Димитър Бръчков, председателят на Общинския съвет в Струмяни - Златка Яневска, общински съветници и местни производители.

След церемонията на лозовите масиви празникът се пренесе на площада в селото и се превърна в истинска веселба. Бяло и червено вино се лееше направо от бъчвите, млади и стари се хванаха на хорото и опитаха от вкусните изкушения, подредени в кулинарна изложба.

За доброто настроение на празнуващите се погрижиха Брас бенд "Сандански", народният изпълнител Карамфил Божиков, оркестър "Русалка" и ансамбъл "Малешевци".

На специална церемония бяха наградени най-добрите бели и червени вина и бе избран тазгодишният Цар на виното.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Еха15:20 - 02.02.2019
Добра работа, браво!
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK