РИОСВ-Благоевград следи местоположението на бедстващ Белоглав лешояд

снимки: РИОСВ-Благоевград

РИОСВ-Благоевград извърши проверка по сигнал и локализира местоположението на бедстващ Белоглав лешояд. Сигналът е получен от служители на „Булгартрансгаз“ ЕАД за бедстваща птица – огромна и с цветна надкрилка на крилото, в близост до разклона за Рупите – Община Петрич. Служители на РИОСВ заедно с представител на Фонд за дивата флора и фауна – Благоевград, веднага са извършили проверка по сигнала. Първоначалното предположение, че птицата е Белоглав лешояд е потвърдено. Младата птица е с номер на пръстена M60 и номер на надкрилката Х.

Белоглавият лешояд е защитен и застрашен европейски вид. Като такъв е включен в Приложение 3 към чл. 37 от Закона за биологичното разнообразие.

Птицата е пусната преди 6 месеца в района на Кресненския пролом с цел реинтродуциране на вида в района. Междувременно тя е предприела пътешествие на юг, като достига до Бутковското езеро, Гърция. Там е презимувала и е била подхранвана от служители на местния национален парк. След кратък престой край езерото птицата предприема пътешествие на север, като се задържа около месец в Рупелския пролом в южната ни съседка.

В момента птицата е в България, в околностите на село Рупите, показвайки явна тенденция за миграция на север. Лешоядът се е хранил ограничено, със случайно намерена храна, в това число и със животни станали жертва на пътя. Това обяснява скъсяване на дистанцията с човека и придържането и в близост до пътя.

РИОСВ-Благоевград умолява пътуващите по шосе Е-79, ако забележат голяма кафява птица край пътя,  да алармират за местонахождението и на познатия „зелен“ телефон в екоинспекцията  - 073/885160, или на мобилен 0896 573841.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK