РИОСВ – Бургас, проверява сигнали за бедстващи щъркели

Снимка: Infomreja.bg

Във връзка с получени сигнали от граждани за бедстващи щъркели  в околностите на гр. Карнобат, гр. Айтос, с. Атия, с. Росен, с. Дъскотна, с. Вресово, с. Голямо Буково, кв. "Ветрен", кв. "Долно Езерово" и с. Росеново - общ. Средец, експерти от РИОСВ-Бургас, са на проверка в посочените райони.

При намиране на бедстващи птици в безпомощно състояние в населените места или около тях, гражданите трябва да потърсят помощ на „зеления“ телефон на Регионална инспекция по околна среда и води, в чийто териториален обхват се намират, или да сигнализират в горските стопанства, в съответната община, или кметство.

Когато забележите щъркели, които стоят неподвижни с полуразперено оперение и изглеждат безпомощни, това е за да пестят енергия и да съхраняват топлината си, която са събрали тъй като са успели да се нахранят.

Във връзка с намирането на бедстващи птици от вида Бял щъркел, от помощ се нуждаят паднали на земята щъркели, допускащи хората до себе си и птици с обледенени и замръзнали крила. Застудяването и снежната покривка през последните дни не застрашават живота на щъркелите. Водоемите не са замръзнали, има мишки полевки, с които щъркелите се хранят. На места и жабите са излезли, така че птиците могат да намерят храна. Когато са нахранени, студът не е проблем за тях.

 
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK