Гешев: По-лесно е да караш майбах, отколкото да осигуриш чист въздух

Снимка: Infomreja.bg

Главният прокурор бе в Бобов дол

По-лесно е да караш майбах, отколкото да го продадеш и да го вкараш в съответните устройства за осигуряване на чистота на въздуха.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев в центъра на Бобов дол, където се състоя среща заедно с министър на вътрешните работи и екоминистъра и местната власт по проблемите за чистотата на въздуха.

Има няколко проблема, единият е със замърсяването на въздуха, има досъдебно производство, при което е констатирано, че се гори боклук в ТЕЦ бобов дол, смесен с въглища, каза Гешев.

Констатитрано е, че има изтекло тестово горене на боклук и наблизо се складира площадка за боклук, който най-вероятно не отговаря на показателите така наречения ердиеф, горенето на който би трябвало да не е проблем – това е чисто и екологично гориво, уточни главният прокурор.

Другата страна на проблема е, че МОСВ е възложено от ВАП да възложи цялостна проверка на ТЕЦ-овете за спазване на законовите изисквания за функционирането им, дали има съответните инсталации за осигуряване на необходимата норма за чистота на въздуха. Това, с което разполагаме към този момент, е че най-вероятно не са спазени необходимите изискванията на екологичното законодателство, каза още Гешев.

За ТЕЦ-а това теоретично би струвало 100-200 милиона, защо да ги даваш, като можеш да си караш хубави коли, да имаш яхти и така нататък, изтъкна прокурорът.

Това, което ще направим и поехме ангажимент към гражданите на Бобов дол и съответните населени места, е перманентно да се извършват проверки какво се гори в ТЕЦ-овете, ако трябва по няколко пъти на вечер. Ще има директна връзка между окръжния, районния прокурор, дирекорар на ОДМВР и представители на населените места. Тоест да бъдем сигнализирани в реално време, ако има съмнения за нарушаване на екологичното законодателство, набеляза като мерки Гешев.

В случай, че бъдат констатирани съответните нарушения, които са с характер на престъпления, ще бъдат образувани досъдебни производства и ще се търси наказателна отговорност на виновните лица, стана ясно от думите на прокурора.

Министър Димитров пък е поел ангажимент да се извърши цялостна проверка за спазване на екологичното законодателство на ТЕЦ-овете.

Той е поел ангажимент и за местния язовир Дяково, където са консатирани над 29 случая на отклонения нерегламентирани байпаси, при които се краде вода. Вместо 110 литра в секунда, той се е пълнел с 10 литра в секунда.

Взети са мерки за отстраняване на това, допълни Гешев.

При констатиране на данни за престъпления от общ характер, ще се сезира прокуратурата в Дупница.

Има основателни съмнения в гражданите на Бобов дол и околните населени места, че с тежкотоварна техника се декларира, че се извършва транспорт, а се изкарват въглища, каза Гешев. Има оплакване от гражданите, че тази тежка техника е претоварена и руши местната инфраструктура.

Министър Маринов пък е поел анжаминет съвместно с МВР и ДАИ да се извършват комплексни проверки, за собствеността на транспортните фирми, дали са претоварени камионитие и дали се спазват изискванията

Тоест се разбрахме да си говорим – местната власт, изпълнителната власт – МОСВ, МВР, прокуратура, каза Гешев, и подчерта:

Както казах ако трябва ще си продадеш яхтата, майбаха и някоя друга вила и ще сложиш съответните инсталации за чист въздух в съответния ТЕЦ.

Две неща – никой не може да забрани някой да развива някакъв бизнес. Но този, който развива този бизнес, трябва да спазва българското законодателство. Никой не иска да останат без работа хората в тези обекти, но ако не спазващ законите, държавата трябва да го застави да я спазва.​

Изборът не е много труден и вместо да реализираш печалба 1000 лева, ще реализираш 100 и пак ще живееш добре, много по-добре от всички хора в тоя град, завърши Гешев.

ПРИПОМНЯМЕ, че по-рано днес Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз. Обект на проверката следва да бъдат: ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“.

Предмет на проверката следва да бъдат издадените разрешителни по реда на Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и Закон за управление на отпадъците (ЗУО), включващи изгаряне на отпадъци; съответства ли към настоящия момент дейността на ТЕЦ-овете по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената им такава по реда на ЗООС и ЗУО.

МОСВ следва да установи налично ли е изискуемото оборудване (филтри и др.) в посочените дружества съгласно издадените разрешителни, както и да се установят лицата, които извършват идентична дейност с резултат замърсяване или увреждане на околната среда, като незабавно се провери цялостната им дейност в гореизброените аспекти.

При непосредствено установяване на данни за извършено престъпление да се уведомят незабавно органите на МВР, съответната компетентна прокуратура, а обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката да се изпрати на ВАП.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK