Римски пазар за роби оживя в село Склаве (СНИМКИ)

снимки: infomreja.bg

Гладиаторски битки и римски пазар за роби оживяха в санданското село Склаве, смятано за родно място на Спартак.

Атракцията е в рамките на спечелен от Община Сандански проект за 50 000 лева по Програмата за развитие на селските райони.

Зрелищната възстановка бе пресъздадена снощи, а кулминацията бе битката между римляни и въстаници.

В ролята на предводителя на най-голямото робско въстание срещу Рим се превъплъти актьор от италианската трупа "Сторико Романо". Той демонстрира ритуали от гладиаторската арена.

Зрителите също имаха възможност да се превърнат в легионери и гладиатори, като се облекат в римски одежди.  

Автентичната обстановка бе допълнена от изложение на тракийски и римски ястия. Организаторите бяха предвидили и богата фолклорна програма.  

Целта на общинския проект е да се създаде и утвърди туристическа марка „Родната земя на Спартак”, която да популяризира местните легенди, обичаи, кухня и история в Склаве.

Старото име на селото е Славе от латинската дума „Slave”, което означава „роб”. Населеното място е известно с тракиеца Спартак като негово рождено място и с пазара си за роби, на който се смята, че е продаден самият Спартак за гладиатор.

За да се утвърди мястото като туристическа атракция, в кметството в село Склаве ще се създаде малка експозиция за Спартак и за местните легенди. Тя ще включва макети, костюми на тракийци и гладиатори, етнографски кът за местните народни носии.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

AVC17:23 - 23.06.2014
Само че slave е английска дума за роб. Латинската е servus. Σκλάβος е гръцка дума и по-скоро има връзка с етимологията на славянските племена. Спорно е и доколко Спартак произхожда от този регион, но в края на краищата туристическите атракции се основават на популяризирането на местни легенди и не акцентират толкова на историческата достоверност.
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK