Римски коринтски капител от II век изложиха на градския площад в Петрич

Римски коринтски капител от II век изложиха на градския площад в Петрич, снимка: Община Петрич

Римски коринтски капител, датиращ от края на II век след Христа, е експониран на открито на градския площад в Петрич. 

Капителът е открит през 1969 година при строежа на жп прелеза в района на планината Кожух, където се намира и античният град Хераклея Синтика, в местността "Рупите". 

Находката е с изключително високо качество на изработка. Използван е бял мрамор, като е запазена цялата филигранна украса на капитела. Коринтският стил се отличава със стесняваща се към върха колона и богато украсен капител.

Характерното за капителите е, че се изработват в период от около 20 години и обикновено са част от колони на представителни сгради, в случая от театъра на Античния град Хераклея Синтика.

Подобен римски коринтски капител като откритие няма другаде в Югозападна България. Предстои да бъде поставена и информационна табела пред римския капител в центъра на Петрич, която да дава повече сведения за археологическата находка, част от културният живот в античния полис Хераклея Синтика.

До този момент при археологическите проучвания в античния град Хераклея Синтика са регистрирани шест големи каменоделни ателиета. Това потвърждава и научните предположения, че капителът е местно производство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK