РИМ-Благоевград отбеляза Европейската нощ на музеите с изложби, връчи номинации на приятели и сътрудници

Снимки: РИМ - Благоевград

За десети пореден път и тази година Регионален исторически музей - Благоевград в партньорство с Министерство на културата и Община Благоевград се включи в европейската инициатива  „Нощ на музеите“. Мотото на вечерта тази година, зададено от ИКОМ /Международния музеен съвет/, е "Музеите и културните ландшафти", като идеята е да се насочи общественото внимание върху мястото на музеите в градската среда и ролята, която те играят при формирането на съвременната култура.

Зададената тема от страна на ИКОМ е провокирана от факта, че музеите не са замръзнали във времето културни институти, а те също се развиват и преобразяват и са носители на култура и социален диалог.

По време на официалното откриване директора на музея - д-р Христина Цонева подчерта ролята на РИМ-Благоевград за културното развитие на нашия град. „През шестте десетилетия на своето съществуване музея успява да се превърне в емблема за културното развитие на Благоевград и да определя и характеризира културната му идентичност.“

В Европейската  нощ на музеите, Регионален исторически музей – Благоевград, за пореден път, присъди своите годишни номинации за приятели и сътрудници, заслужили дълбокия ни поклон, заради приноса им в опазване и популяризиране на културно-историческото наследство, заради ползотворното им партньорство и подкрепа в дейността на музея.

От името на РИМ-Благоевград благодарствените грамоти връчи Даниела Савеклиева, народен представител от ГЕРБ. Благодарствени грамоти получиха

- Христина Шопова – заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности в община Благоевград;

- Виолета Стойнева – организатор „Културни прояви и връзка с културните институции” в община Благоевград;

- Ивайло Златанов – началник на Регионален инспекторат по образованието – Благоевград;

- Жулиета Думбанова – педагогически съветник – психолог при Осмо СОУ „Арсени Костенцев“;

- Подполковник Иван Драганов Иванов – командир на Военно фомирование 26 400;

- Подполковник Иван Евтимов Петров.

След церемонията по връчването на благодарствените грамоти, бе открита етнографската изложба „За народното знание, умение и вдъхновение“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK