Деца изработват глинени модели на пещи в Регионалния исторически музей в Кюстендил

Умалени копия на глинени пещи могат да бъдат видени в музейна експозиция, снимка: РИМ - Кюстендил

Деца изработват глинени модели на пещи в станалата традиционна Детска музейна работилница към Регионалния исторически музей в Кюстендил. Проявата е посветена на отминалия празник „Панагия – Въздигане на хляба” и насочва вниманието на децата към епохата, от която датира производството на хляб – шестото хилядолетие преди Христа.

„Тази година заниманията на децата ще се фокусират върху изработване на глинени модели на пещи, каквито в оригинал присъстват в археологическата експозиция и могат да бъдат разгледани. Това са находки от новокаменната и каменномедната епоха, представляващи умалени копия на истинските пещи. Обикновено, върху стените им има украса от прави и начупени линии, точки и др.“, уточниха от музея.

Особен интерес представлява моделът на пещ с врязан календар при основата и дръжка с глава на животно, вероятно змия. Предполага се, че е един от най-старите познати досега календари в Европа.

Детската музейна работилница ще се проведе на 23., 24. и 25. август 2018 г. от 14.00 до 18.00 ч. в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей – Кюстендил. Входната такса е в размер на 2 лв., уточниха от културното звено.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK