Рилският манастир се изпълни с хора. Днес е ден на вярата, добротата и красотата (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Чудото на есента се смеси с деня, в който почитаме свети Иван Рилски.

В обителта на Рилския манастир днес дойдоха стотици хора. Коли от Самоков, Пазарджик, Велико Търново, Хасково и от къде ли още не се стекоха на магичното място. Стари и млади, от големи до най-малки първо присъстваха на литургията в манастира, а след това се изкачиха към пещерата, където е живял светецът.

Всички по пътеката се усмихват и поздравяват с „Добър ден, остана още малко до горе! Честити празник!“. Все едно днес хората бяха в една друга България, далеч от проблемите, обърнали страна само на вярата.

Поредица от празници, и то все на свети хора, са последните два дни. Вчера православната църква празнува Свети Лука, който е покровител на художниците. Почетена бе и Великомъченица Златка. Лука, нарисувал първи образа на Богородица и младенеца, е като учител за най-добрия художник – природата. Цветните багри са обсипали пътеки, гори и скали.

Днес с отбелязването на Свети Иван Рилски се чества и професионалният празник на лекарите – хората, даряващи с изцеление и сила болните. Сякаш съдбата така е отредила, но днешният ден е Международен за борбата с рака. Хиляди са страдащите от „бича на 21. век“. Със сигурност пред рилския светец са се помолили днес болни хора, търсещи надежда и светлина.

Тази светлина – есенна и топла, огрява гората, през която се върви до пещерата на Рилски. Отново хората се въжат на опашка един след друг за да стигнат до мястото, да запалят свещ, да напишат листче с най-съкровените си желания. По традиция скалата, където се е молил светеца, е отрупана с бели хартийки, чакащи своето сбъдване.

На около 6 км след манастира вече има разположили се хора на пикник. А след пещерата, на Кирилова поляна се вихрят хора. Автобусите са навсякъде и чакат своите пътници да се помолят, да постоят в манастира и да хапнат мекици, хляб и кисело биволско мляко.

Топлите есенни дни за поредна година доведоха много туристи не само на празнични, но и в делничните дни. Хората се облягат на дебелите манастирски колони и просто мълчат, наслаждават се, гледат – чувстват!

Жена споделя, че специално за празника е дошла днес на това място. „Идваме от Самоков с автобус. Специално за празника! Решихме да присъстваме на службата в манастира, а сега стъпка по стъпка се качваме към пещерата. Трудно е, но по-лесно не е било за светеца. Ще пийнем вода, а после обратно.“

Малката Мария също е дошла от Самоков с майка си и баща си. Тя се наслаждаваше на чешмата преди молитвената скала на светеца. Радваше се на животворната сила, която дарява всеки преминаващ с надежда и свежест.

Днес много деца направиха първите си стъпки по тази с векове отъпквана пътека.

Чудотворецът е символ на смиреността, добротата и най-вече вярата. Манастирският двор не случайно е изпълнен през целия ден с хора и прекрасни бели гълъби, все едно оживели от иконите и стенописите. 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK