Френски ротарианци с голямо дарение за болницата в Гоце Делчев

Снимки: Ротари клуб - Гоце Делчев

Голма група от 21 членове на Ротари клуб „Канис Грималди“ в Южна Франция са скъпи гости от няколко дни на колегите и приятелите им от Гоце Делчев.

Френските ротарианци гостуват за втори път на гоцеделчевския Ротари клуб, като при първото си посещение преди месеци дариха по-голямата сума за закупуването на така необходимата за болницата „Иван Скендеров“ високотехнологична многофункционална медицинска техника -  ехокардиограф, а при сегашното си посещение дариха и остатъка от средствата, поясни председателят на Ротари клуб-Гоце Делчев, Денислав Шенгов - директор на ДГС-Гърмен.

Шенгов сподели още, че следващият проект, по който ще работят двата ротари клуба, е за модерен мамограф за МБАЛ "Иван Скендеров" - Гоце Делчев, като работата на двата клуба ще продължи по проекти и за трети страни.

Кметовете на Гоце Делчев и Гърмен - Владимир Москов и Минка Капитанова, заедно с ротарианците от Гоце Делчев показаха на гостите красивото курортно село Лещен и други забележителности от региона, като французите останаха силно впечатлени от изпълнението на проекта на Ротари клуб - Гоце Делчев - "Облагородяване на площадкаат с вековните чинари в Гърмен".

Както писа ИНФОМРЕЖА, реализирането на проекта се осъществи със средства от организиран от неврокопските ротарианци благотворителен коледен бал, който е традиционен, и събраните средства от него се използват за различни проекти, полезни за обществото.

Площадката с големите чинари в Гърмен ротарианците облагородиха с красиви плочи, пейки за почивка, цветна алея и озеленяване. Със събраните от благотворителната инициатива 17 500 лева бе възстановен и облагороден и съществуващият там някога кладенец, оформен бе малък музей - лапидариум, с информационни табли за параметрите на чинарите и др.

Както е известно, двата вековни чинара в Гърмен са на повече от 600 години, от 1968 г. са обявени официално за вековни дървета. През 2011 г. по-големият чинар спечели второ място в международния конкурс „Европейско дърво на годината“. Диаметърът на стеблото на дървото е 12 м и 20 см. Диаметърът на короната в най-широката част е 35 м, а клоните му се извисяват на 25 метра височина.

Величествените дървета впечатляват не само жителите на общината, но и туристи от цяла България, като много от преминаващите български и чуждестранни посетители се спират и разглеждат с интерес вековните дървета и задължително си правят с тях снимки за спомен.

„Искам да споделя с вас невероятно силната емоция, радост и щастие, породени от посещението на приятелите ротарианци от Франция. Това са хората, които дариха средства за закупуване на високо технологичен многофункционална медицинска техника, с което се повиши достъпът за по-добро здравно обслужване в Гоце Делчев и региона. Огромно благодаря и респект. Получихме покана да им гостуваме и тяхното уверение, че съвместната ни работа ще продължи", сподели Денислав Шенгов, който пожела чрез ИНФОМРЕЖА да изкаже огромната си благодарност и тази на колегите си за дарението и за прекрасните мигове, преживени с приятелите им от Франция при посещението им в Гоце Делчев и региона.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK