Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски

Снимка: БГНЕС

Седмокласниците изпитват затруднения и при овладяването на книжовно-езиковите норми

За поредна година резултатите по математика на седмокласниците остават тревожно ниски - 36 точки от общо 100.

Това показват обобщените данни от представянето на учениците на Националното външно оценяване след седми клас. От просветното министерство обявиха, че резултатите са съпоставими с миналогодишните и очертават негативната тенденция, че учениците не надграждат своите знания по този предмет.

„Нямаме значително подобряване. Остават много ниските резултати по математика като цяло, което означава, че ние не можем да подобрим значително, видимо, трайно резултатите. Голям процент ученици натрупват трудности, демотивират се с ученето по математика. Затова предприехме и тези допълнителни действия. От една страна оптимизиране на програмата, от друга страна увеличаване на броя на часовете по математика“. Това каза просветният министър Красимир Вълчев заяви:

На този фон броят на учениците с максимален брой точки на теста по математика се е увеличил трикратно сравнение с миналата година. Пълните отличници са 349.

Средният успех, постигнат на изпита по български език и литература, е 51 точки от общо 100 възможни.  се, както и при разпознаването на частите на речта и частите на изречението. Въведената дистанционна форма за обучение не е причина за слабото представяне на ученици, категоричен е министър Вълчев: „Тук все пак говорим за няколко месеца, в които децата работиха в електронна среда. Образователните им резултати са функция на много повече време. Това е многогодишна работа на учителя, ангажираност на родителите с образованието, учебните програми, методите на преподаване, оценяването като мотив за учене".

Данните по региони показват, че най-високи оценки на националното външно оценяване са получили учениците от София, Смолян и Варна, а най-ниските постижения са отчетени в Сливен и Монтана. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK