Борисов готов да помага на Турция против мигрантския поток

Снимка: Infomreja.bg

Борисов определи като ключово прилагането на споразумението ЕС – Турция

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Двамата обсъдиха обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите. В хода на разговора е изяснено, че към момента няма пряка заплаха за България. Премиерът Борисов и президента Ердоган се разбраха двамата да проведат среща в понеделник. 

Министър-председателят Борисов отбеляза, че страната ни високо оценява приноса на Турция по въпросите с миграцията и проявяваме разбиране към огромните трудности, които нашата съседка изпитва от години. Премиерът Борисов беше категоричен, че в тази ситуация нито Турция, нито която и друга държава не би следвало да бъде оставена да се справя самостоятелно и трябва да се окаже подкрепа. Българският министър-председател изрази увереност, че България и Турция ще продължат и занапред да работят заедно в интерес на справянето с кризата в Сирия и на спирането на мигрантския поток и натиска. Българският премиер изрази дълбоки съболезнования за загиналите турски войници в сирийската провинция Идлиб. Премиерът Борисов подчерта, че кризата в Сирия има само мирно политическо решение.

Премиерът Бойко Борисов определи като ключово прилагането  на споразумението ЕС – Турция. Според българския министър-председател е от изключително значение Европейският съюз да има единна позиция по мигрантския въпрос. Борисов заяви, че ще информира председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и лидерите от ЕС за разговора с президента Ердоган и ще апелира ЕС още по-сериозно да се заеме с решаването на кризата по дипломатически път. 

Тази сутрин гранична полиция е възпрепятствала и не е допуснала да преминат турската граница две имигрантски групи, по около 30 човека всяка една. Заявявам категоричната си решимост армията да окаже пълно съдействие и да предприеме всички необходими мерки за опазване на държавната  границата, като не допусне нито един нелегален имигрант на територията на България. За тази цел Българската армия има готовност да се включи със състав до 1000 души и до 140 единици техника, изказа своята позиция на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. 

 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK