Емил Димитров: Няма екологични щети след аварията на газопровода (ВИДЕО)

Емил Димитров, снимка: Infomreja.bg

"Това, което се е случило, е възможно най-доброто - няма жертви, няма пострадали, няма щети"

"За днешния инцидент разбрах от вас, медиите. Днес извършваме проверка на редица язовири, като, разбира се, дойдох и тук, за да видя дали екологията не е засегната", заяви по повод аварията на газопровода за Гърция министърът на околната среда и водите, Емил Димитров.

"Това, което се е случило, е възможно най-доброто. Няма жертви, няма щети, няма пострадали. Има кал по храстите, които след три месеца ще се възстановят. Тоест нямаме никакви екологични щети, слава Богу. Няма замърсяване на въздуха, няма взрив, има кал навсякъде и смачкана трева, папрат и тръни", коментира пред журналисти екоминистърът. 

Според него трудността е за аварийните екипи, които са се заели с възстановяването. "Да докарат една голяма тръба, да докарат електроженисти, агрегати и да организират изпомпването на водата", каза Димитров. 

Тази сутрин той посети язовирите „Дяково“ и „Студена“, за да провери степента на запълване и готовността им за осигуряване на питейно-битово водоснабдяване на населението през следващите месеци. 

"Наличният обем в язовир „Дяково“ към момента е 28,577 млн. куб. м. Наличният полезен обем за използване за питейно-битово водоснабдяване е 20,577 млн. куб. м, което е най-високият процент на запълване през последните 25 години. Това осигурява питейно-битовото водоснабдяване от язовира за следващите 3 години", информира министърът на околната среда и водите. 

В язовир „Студена“ наличният обем е 21,675 млн. куб. м, а полезният обем за използване за питейно-битово водоснабдяване е 19,275 млн. куб. м.

Министър Димитров инспектира и работата по възстановяване на водоподаването от извор „Врелото“ за гр. Радомир. Предстои монтиране на измервателно устройство на помпена станция „Крапец“ с цел стриктен контрол на подаваните водни количества.

Предстоят и проверки по график на язовир „Панчарево“, ВЕЦ-овете „Пасарел“ и „Кокаляне“, водолазен оглед на стената на яз. „Искър“, както и състоянието на язовир „Бели Искър“, който водоснабдява София и Перник.

"Всички язовири в България за момента са в добро състояние. В Източна България има три язовира, в които намалява водата и това ни притеснява. Но тази година криза няма да има. Полагаме усилия да няма и догодина", каза още Емил Димитров. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK