Ресторантьори и хотелиери от Кюстендил на символичен протест! Поискаха намаляване на ДДС

Снимки: Infomreja.bg

Подредиха 1000 празни стола на алеята в града

Ресторантьори, хотелиери и собственици на кафенета в Кюстендил излязоха днес на символичен протест. Те настояха за намаляване на ДДС на 5%, тъй като досегашните 20% ги обричат на фалит.

Арт инсталацията на централната алея в областния град включваше над 1000 празни стола, които са отражения на затворените около 50 заведения през последните два месеца.

„Това не можем да го наречем протест, а символичен акт, в който сме спазили всичките мерки и ограничения, издадени от министъра на здравеопазването. Това, което искаме и настояваме, молим и за чуваемост е, намаляване на ДДС на 5%. Нашето искане в момента е с цел да не фалира нашият бизнес, защото при условие, че отворим с 20% ДДС, това ще се случи с много от нас.

Ние имаме проблем с това не от началото на пандемията. Обръщам се към политиците в България, не може да сме заложници на министъра на финансите. Искаме чуваемост от г- н Борисов, на който писахме декларация, но до сега чуваемост нямаше. Искаме той на ни разбере болките, да ни чуе проблемите и да започнем заедно да ги решаваме, за нашето светло бъдеще“, обяви председателят на Сдружението по туризъм в Кюстендил, Станислав Георгиев.

По отношение на новите мерки, той беше категоричен, че отварянето на заведенията е било както и спирането им – от днес за вчера. „Когато ни затвориха ние претърпяхме много загуби, сигурно милиони в цялата страна. Сега това отваряне обаче е неадекватно и не искам изобщо да го коментирам. Ние няма да отворим и ще чакаме до 8-и май. Тогава всичките сдружения ще излезем с общ туристически манифест, в който ще посочим какви са ни следващите действия.

Днес виждате, че няма човеци, а над 1000 столове по цялата алея, които са празни в продължение на два месеца“, обяви още Станислав Георгиев, който е собственик на едно от елитните заведения в областния град.

Днес предстои среща между представителите на институциите и бизнеса, на която ще бъдат обсъдени както мерките, така и техните искания.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK