Решиха проблемите на тютюнджиите, няма да има стачки

снимка: infomreja.bg, архив

Тютюнопроизводителите си стиснаха ръцете, разрешиха правилното разпределение на 107 милиона лева от националните доплащания за четирите сортови групи.

Инициативният комитет към Националната асоциация на тютюнопроизводителите, представляващ всички сортови групи тютюн в България, изледе със своя декларация, в която се казва:

"Ние, представителите на тютюнопроизводителите от целия бранш, декларираме, че сме удовлетворени от разпределението на средствата от националната бюджетна рамка. Огромна заслуга за това има правителството на премиера Бойко Борисов, който с усилията на всички компетентни фактори в ресорното министерство успя да разреши заплетената ситуация при нас.

Искаме от името на всички заинтересовани производители в сектора на тютюнопроизводството да изкажем своето удовлетворение от направеното разпределение на националните доплащания в различните направления на 4-те сортови групи тютюн.

За пръв път получаваме толкова компетентно и експертно отношение в лицето на министър Десислава Танева и заместник-министър Цветан Димитров, които в 9-часово заседание в сградата на МЗХ с 34 излъчени представители на браншовите организации дебатираха и търсиха решение, което да бъде полезно на всички производители – от най-малкия до най-големия.

Ясно искаме да подчертаем, че това правителство приема нашите проблеми като свои и с огромна доза търпение, разбиране и експертност доказа на обществото, че действа правилно в година на редуциране на субсидиите във всички подсектори на селското стопанство.

Искаме да информираме обществото, че различията в общата платформа на тютюнопроизводителите се откроиха в разпределението на средствата в сортовата група “Басми”, където бе заложено напрежение от предишното правителство на Пламен Орешарски.

Министър Десислава Танева в пълен синхрон с инспектор Георги Ралчев приеха два варианта от работните групи от бранша за стимулиране на производителите на ориенталски сортове тютюн.

При сорта “Басми” се достигна до следното разпределение:

0-1000 кг          3,09 лева за 1 килограм

1000-2000 кг    3,00 лева за 1 килограм

Над 2000 кг     2,00 лева за 1 килограм

При сорта “Каба кулак” се достигна до следното разпределение:

за целия обем – 1,58 лева за 1 килограм

При сорта “Бърлей” се достигна до следното разпределение:

За целия обем – 1,15 лева за 1 килограм

При сорта “Виржиния” се достигна до следното разпределение:

За целия обем – 0,92 лева за 1 килограм

Ние категорично заставаме зад работата на Министерството на земеделието и храните. За пръв път в новата история на Република България виждаме подобен професионализъм и силен ангажимент към всички представители на селското стопанство у нас, без да бъдем разделяни по социален и друг статус, както се процедираше в предишни години".

 

КОМЕНТАРИ

рибново17:54 - 10.03.2015
Не може да бъде, това разпределение обслужва едрите латифундисти и не трябва да бъде допускано. Стопанства с над 2 тона тютюн е едър бизнес и нямат никакво основание да получават пари за смяна на производството. За дребните стопанства това е нужно т.к. те не могат лесно да намерят алтернатива ,но едрите производители да получават държавни помощи е необяснимо пък и недопустимо по правилата на ЕС.
6113:23 - 10.03.2015
ако това правителство не направи нещо сега за тютюна и несе опита да предоговори плащанията за рефентния период,то никой друг не може да ни помогне и най вече от ДПС и Комунягите.
NIE ot BASMA13:44 - 07.03.2015
Hei Min4o,ne ni razvalai dalaverataq za6tototo 6te opati6
Минчо13:34 - 07.03.2015
Ако прокуратурата са хора на закона,морала и честта биха инициирали прием на жалби от ощетените тютюнопроизводители,предали по силата на обстоятелствата,тютюна си на такива като Сабахлъка,Шенур и другите и да направят проверка колко декара са посели,какви количества тютюн са предали,какви субсидии са оплюскали и т.н.Колко пари са дали на хората,които са предали на тяхно име........ Разплетете тази далавера господа прокурори и ще получите хорската благодарност и божието благоволение.Пък и при всички положения към Вас,господа от съдебната система ще потекат едни пари....или под формата на благодарности ,или под формата на "Мълчете си,"ние"ще си Ви платим?!".Защо пък не-наредете се и Вие на опашката,само на Вас не са си платили!!!!!!!

FACEBOOK