Проф. Георги Михайлов: Програмата на БСП създава социален щит за възрастните хора и хората с увреждания

Снимки: БСП

Той се срещна с пенсионери и с членове от клуба на инвалида и Съюза на слепите в Гоце Делчев

„По време на едномесечната работа на 45–ия Парламент, нито един от проблемите на нацията, да не говорим за хората с увреждания и пенсионерите, не беше решен“, това каза в Гоце Делчев водачът на листата на „БСП за България“ в област Благоевград, проф. Георги Михайлов.

Той проведе среща с пенсионери от местния клуб, както и с членове от клуба на инвалида и Съюза на слепите в града. На срещата присъстваха също и кандидатите за народни представители от Гоце Делчев Богдан Боцев и Костадин Харисков.

Проф. Михайлов подчерта, че желанието на БСП да се направят необходимите законови промени, касаещи тези най-уязвими от обществото ни групи, е било голямо и доказателството е внесения законопроект за преизчисляване на пенсиите.

„Запознавайки се с основните ни приоритети, вие ще видите, че програмата на БСП решава кардиналните въпроси за развитие на нацията, но така също създава социален щит за възрастните хора и хората с увреждания. В нея не са забравени и младите хора, които сега тръгват по своя път и трябва да бъдат подпомогнати в тази изключително трудна икономическа обстановка в България“, каза още проф. Михайлов.

Той бе категоричен, че няма човек в България, който да не е наясно, че в най-унизително отношение са поставени пенсионерите. Показателно за това е, че средната продължителност на живота у нас е 75 години, а средната продължителност на живота в страните от ЕС е 81 г. Трябва да бъдат направени и сериозни промени в лекарствената политика в България, което ще бъде от основна важност и за възрастните хора. „Твърде малко са лекарствата, които се плащат изцяло от НЗОК. Останалите трябва да се купуват от хората и затова нашето желание е ДДС за лекарствата, както и за някои от храните да бъде намалено на 9 %“, каза още проф. Георги Михайлов.

Кандидатът за народен представител Богдан Боцев допълни, че в програмата за управление на „БСП за България“ е заложено създаването по региони на държавни социални предприятия, в които да се осигурява заетост на хората с увреждания и в неравностойно положение.  „Такива предприятия функционираха преди години в цялата страна и те даваха възможност на хора с различни физически затруднения да изкарват прехраната си. Това е нещо, което днес е много трудно за тези групи от обществото“, каза още Богдан Боцев и допълни, че „БСП за България“ планира също и да бъде разширен обхвата на програмата за лични асистенти.

Като добър пример за работещи социални предприятия, кандидатът за народен представител Костадин Харисков посочи именно община Гоце Делчев. „В момента на територията на нашата община функционират много добре и се развиват успешно 3 социални предприятия, които осигуряват заетост на хора с увреждания“, обясни той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK