Община Дупница с проект за ремонт на Часовниковата кула на стойност 200 000 евро

Снимка: Община Дупница

Община Дупница ще входира проект по Трансгранично сътрудничество България-Македония за ремонт на Часовниковата кула. Партньор е Крива Паланка, а стойността е 200 000 евро.

Заложените дейности за символа на града са свързани с привеждането й във вид, който да бъде посещаван от граждани и гости на града. Старият часовников механизъм ще бъде съхранен в самата кула като музеен експонат, а часовникът ще работи с нов.

Няколко монокъла ще бъдат монтирани за разглеждане на районът, както и ремонтирана външната компрометирана дървена фасада.

Вътрешно Часовниковата кула ще бъде укрепена и възстановена, както и подменени компрометираните участъци на циферблата, които не са оригинални. Всички заложени дейности, Община Дупница съгласува с Министерство на културата и НИНКН. 

Самият район около Часовниковата кула също се предвижда за облагородяване и изграждането на алеи и подстъпи за свободен достъп. 
Емблематичната за Дупница сграда е била през 16-и век използвана за наблюдателница, а от края на 18-и век е превърната в часовникова кула. 

На едно от следващите две заседания на Общински съвет, кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев ще внесе докладната, която трябва да се разгледа от местния парламент преди да бъде входиран проектът. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK