Ремонт на Кабинета: 5-има министри са сменени!

Снимка: Infomreja.bg

Решението беше взето на коалиционен съвет

Петима министри ще бъдат сменени след заседание на управляващата коалиция.

За обещаните рокади съобщи лично премиерът Борисов, който постигна съгласие с партньорите си от управляващата коалиция – вицепремиера и председател на ВМРО Красимир Каракачанов и лидера на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов.

След като премиерът Борисов прие депозираните оставки на министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и министъра на икономиката Емил Караниколов, днес на провелия се Коалиционен съвет бяха одобрени предложенията за нови ръководители на трите ведомства. 

За министър на финансите е предложен настоящият министър на здравеопазването Кирил Ананиев, а за министър на вътрешните работи – настоящия директор на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски. Лъчезар Борисов, който към момента заема длъжността заместник-министър на икономиката, е номинацията на управляващата коалиция за министър на икономиката. 

В рамките на Коалиционния съвет беше приета оставката на Николина Ангелкова като министър на туризма и беше предложено този ресор да бъде съвместяван от вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова. 

За освободения пост на министър на здравеопазването е номиниран настоящият изпълнителен директор на УМБАЛ ”Александровска” ЕАД проф. Костадин Ангелов.

Има освободени зам.-министри.

Понеделник ще представим финансовите и социални мерки, свързани с К-19. Някой от тях ще наложат да се променят закони, защото в пандемията се видя, че хората от РЗИ и лабораториите са на минимални заплати, каза Борисов.

Каракачанов заяви: След мерките, които са най-важните, ще продължим работата с приотеризиране на програмата за управление и изваждане на приоритети (демография, възрастни хора, българи зад граница), за които ОП настоявахме отдавна.

Борисов даде повече мотиви за рокадите:

Всяка партия и коалиция отговаря за себе си. Ние имаме разписан договор, по който действаме.

Миронов го сменяме, защото някой от действията на МВР не отговарят на моето разбиране за отношение към протестиращи и защото на Росенец трябваше да се осигури събитие без проблеми и скандали. Маринов е изключителен офицер, но е политиката има грейки, които се наказват.

Горанов постигна много, но контролът за хазарта е бил занижен през последните 5 години.

За Караниколов - чух, че се случват неща, свързани с раздавани грандове, а там искам контролът да е строг.

След мандата аз ще си ръководя партията. Сега контролът е ГЕРБ е занижен, защото уважаваните хора са ангажирани като депутати или са на други постове, каза Борисов по отношение на това какво смята да прави напред.

Имаме Конституция и всеки има право на протест, това е знак на демокрация, коментира премиерът 15-дневните нестихващи протести.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK