ЕП иска за Косово безвизов достъп до ЕС

Снимка: Infomreja.bg

Според Европейския парламент гражданите на Косово трябва да могат да пътуват до ЕС без визи за кратки срокове.

На пленарното заседание в четвъртък с 331 гласа „за“, 126 гласа „против“ и 12 гласа „въздържал се“ Парламентът потвърди вече приетата си през септември 2018 г. позиция по този въпрос с оглед края на този законодателен мандат. Предложението се нуждаеше от съгласие както на Парламента, така и на Съвета, но тъй като Съветът не е имал позиция, не е имало и преговори.

Единствената балканска страна, която няма безвизов достъп до ЕС

След премахването на визите за гражданите на Северна Македония, Черна гора и Сърбия през 2009 г., както и за Албания и Босна и Херцеговина през 2010 г., Косово оставаединствената балканска страна, чиито граждани все още се нуждаят от виза за пътуване до ЕС.

Позицията на държавите членки на ЕС относно статута на Косово остава неповлияна

Решението гражданите на Косово да бъдат освободени от визовите изисквания няма да се отрази на отделните позиции на страните от ЕС за статута на Косово. Пет държави членки (Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания) не признават Косово като независима държава.

Практически аспекти

Ако бъде приет, безвизовият режим ще позволи на гражданите на Косово да пътуват до ЕС без виза до 90 дни през всеки 180-дневен период - при условие, че притежават биометричен паспорт - било то за бизнес, туризъм или семейни цели, но не и за работа.

Всички държави от ЕС (с изключение на Обединеното кралство и Ирландия) и четирите шенгенски държави извън ЕС (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария) имат общи правила за визите за краткосрочно пребиваване.

Цитат

“Правителствата на ЕС не са изпълнили обещаното”, оплака се Таня Файон (С&Д, Словения), докладчик на ЕП за предложението, по време на дебат в пленарна зала в сряда. "Косово изпълни всички изисквания за отмяна на визите, както признава Европейската комисия, и държавите членки на ЕС блокират една малка страна без реални причини”, добави тя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK