Пожарникарите взимат между 900 и 1100 лева, достатъчни ли са?

Снимка: Infomreja.bg

Един пожарникар в България, след увеличенията от 1 януари и 1 март 2018 година, получава 900 и 1100 лева.

Това му е чистото възнаграждение. Говорим за тези служители, които работят на терен, а не за ръководния състав. Това каза президентът на Националния синдикат на пожарникарите „Огнеборец“ Венцислав Станков, предаде репортер на БГНЕС.

Станков коментира обсъждания в публичното пространство доклад на Световната банка, според който работещите в МВР взимат заплати, които са съпоставими и дори по-високи от тези на много от европейските им колеги.

„Заключенията се основават на частични данни. Поради това е необходимо да бъдат интерпретирани много внимателно. Тези данни се интерпретират в точно обратна посока, че възнагражденията на служителите в сектор „сигурност“ в България са високи и се доближават до тези на нашите колеги в Швеция и Словения – нищо подобно“, посочи Станков.

Според проучвания на синдиката в сферата на пожарната безопасност в Европа се отделят между 0,6% и 1,1% от БВП на съответната страна. Най-голям е процентът в Скандинавските страни.

„Ние в България едва достигаме 0,2% от БВП, което е изключително ниско число. Това рефлектира върху нашата осигуреност и услугата, която предоставяме“, допълни Венцислав Станков. От синдиката на пожарникарите отчитат, че въпреки недофинансирането на тази структура, страната ни поддържа високо ниво на пожарна безопасност. Внимание обръщат още и на някои грешки при управлението на човешкия ресурс в системата на МВР, а настояването им е за намаляването на служителите с административни функции и увеличаването на броя на тези, които работят на терен. Президентът на КНСБ Пламен Димитров също коментира темата.

„Това не е и изследване, защото самата Световна банка каза, че не трябва да бъде свързвано с нейното име. Беше цитирано масово от медиите как българските как българските полицаи получават по-големи заплати от полицаите в Швеция и Словения, че даже и от Дания, Естония, Литва, Латвия къде ли още не – това въобще не кореспондира с истината. Ще кажа, че това е манипулация, за да не кажа лъжа“, смята той. /БГНЕС

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK