1.3 кг злато за 90 000 лева откриха на Капитан Андреево

Снимки: Митници

В автомобила пътували съпрузи с двамата си синове и техен близък

Близо 1.3 кг златни бижута на стойност над 90 000 лева откриха при съвместна проверка на лек автомобил митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“, Териториална дирекция Южна морска и гранични полицаи от ГД „Гранична полиция“.

На 02.08.2019 година на трасе „Входящи автомобили и автобуси“ на ГКПП Капитан Андреево пристига лек автомобил с швейцарска регистрация, влизащ в страната от Турция.

В автомобила пътували съпрузи с двамата си синове, швейцарски граждани и техен близък, турски гражданин. Превозното средство е селектирано за щателна проверка, при която митническите служители откриват дамска текстилна чанта, пълна с медикаменти в различни опаковки.

В част от опаковките вместо лекарства са открити, увити в салфетки, изделия от жълт метал-пръстени, медальони, гривни, синджири, обици, монети и колан. 

Според експертизата на вещото лице откритите накити с общо тегло 1273.74 грама са от 22 каратово злато и са на стойност 96 720 лева. В хода на проверката е установено, че чантата е собственост на съпругата. Бижутата са иззети и подлежат на отнемане в полза на държавата. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура - Хасково.

Към наказателна отговорност за престъпление по чл.242, ал.1, буква Д от НК  е привлечена 50 годишна, швейцарска гражданка.

От началото на годината до момента, митническите служители на МП Капитан Андреево са задържали близо 12 кг златни и 3 кг сребърни накити, на обща стойност над 700 000 лева.

Митническите служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ (ГД МРР) задържаха над 2 кг златни накити при проверка на пътнически микробус.

На 03.08.2019 г. в района на ГКПП Дунав мост при Русе митническите служители спират за проверка пътнически микробус с полски регистрационен номер, пътуващ от България за Западна Европа.

При проверка на пътниците и багаж на шофьора и седемте пътници, в дамската чанта на една от пътничките, е открит полиетиленов плик с изделия от жълт метал с общо тегло 1338 грама.

В хода на проверката, в личния багаж на друга пътничка, е установено куфарче, пълно с бижутерийни изделия с общо тегло 912 грама. Двете пътнички обяснили, че една част от златните накити са подаръци от сватба, а друга част са закупили лично. На нарушителите са съставени актове.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK