Река Места заля ниви и селскостопански постройки

снимка: infomreja.bg, архив

Ниви и селскостопански постройки, разположени в близост до бреговата част на река Места край селата Господинци и Борово, са наводнени след обилните дъждове през последното денонощие.

Наводненията са предимно в районите по протежението на реката, където няма диги или пък те са скъсани, съобщиха кметове на засегнатите населени места. Според тях това са традиционно наводнявани местности от речните приливи при обилни дъждове и снеготопене.

Край село Господинци дори има изоставени необработваеми площи покрай реката, които местните хора не обработват заради излизането на водата от коритото при поройни дъждове и интензивно снеготопене, съобщи кметът Ахмед Ходжов.

Според него обстановката вече се нормализира благодарение на спирането на валежите. Такзи сутрин река Места, която минава през Господинци, за кратко е повишила нивото си с повече от метър. 

В сградата на БТК и ЦДГ ”Брезичка" в Гоце Делчев се е наложило екополицаи и работници от предприятието за комунални  услуги към общината да отводняват и източват с помпи залети с вода помещения и в двете сгради.

Екипи огнеборци през целия ден са били в помощ на населението. Отводнили са със специализирана техника наводнени от пороите къщи на ул. "Петър Сарафов" в Гоце Делчев, жилища в село Огняново, магазин "Екстра" /бившия Валан/, дори и в момента работят по активизирани свалчища в с. Брезница и в кв. "Комсала" в Гоце Делчев.

По-сериозни проблеми наводненията са причинили тази сутрин в промишлената зона в бившия Стопански двор в града, където ситуацията е била овладяна своевременно, без да бъдат допуснати щети и пострадали хора.

Закъсала линейка на Спешния център в Гоце Делчев, която е транспортирала покосен от инфаркт мъж е потърсила тази сутрин помощ от противопожарна охрана. От службата съобщиха, че веднага след получения спешен сигнал са изпратили на място специализиран автомобил с екип от огнеборци, който е съдействал болният да бъде закаран до болницата. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK