34-годишният Стоян Илиев от Гоце Делчев извади кръста от река Градска

Снимка: Infomreja.bg

34-годишният Стоян Илиев от Гоце Делчев е тазгодишният късметлия, който извади хвърления кръст в река Градска от Неврокопския митрополит Серафим.

Покрай реката, в необичайния топъл януалски ден, за да наблюдават традиционния и най-стар запазен от църквата и вярващите в града ритуал, се бяха събрали и тази година хиляди хора. По традиция и 34-годишният Стоян Илиев бе възнаграден от владиката Серафим със златен медальон –кръст и скромна парична сума, но за мъжа най-скъп подарък от хубавия празник Богоявление остана личната благословия на владиката към него и семейството му.

Тази година около десетина младежи се хвърлиха в реката за да извадят от нея кръста. Благодарение на общината от тази година вече е премахнато премитивното забентване на мястото, където се хвърля богоявленската светиня като на мястото днес бяха поставени метални прегради със специални шлюзове за преграждане и изпускане на водата.

Литийното шествие, което премина през централната част на града, за да стигне до реката, бе водено от Неврокопския митрополит Серафим и свещениците от всички църкви в града, кмета на общината Владимир Москов, зам.-кмета Валери Сарандев, народния представител Богдан Боцев, който днес е именяк, и църковния хор при катедралния храм „Св. св Кири и Методий“.

Много млади хора, жители и гости на града, също се присъединиха към шествието, а местната духова музика придаде истинска тържественост на хубавия църковен празник в Гоце Делчев.

За първа година днес на Богоявление, заедно със знамената на граничния полицейски участък и на офицерите и сержантите от запаса, Негово Високо Преосвещенство Неврокопският митрополит Серафим освети и знамената на трите гимназии в града.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK