Министър Нанков се запозна с възстановителните работи в Хитрино

Снимка: MOСВ

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посети днес Хитрино, година след експлозията на влакова цистерна, при която загинаха седем души и 29  бяха ранени. Там министърът се запозна с хода на възстановителните работи на пострадалите и разрушени домове на хората. При посещението си той беше придружен от председателя на КСБ Николай Станков, областния управител на Шумен проф. Стефан Желев и кмета на Шумен Любомир Христов .

Николай Нанков изказа благодарност към камарата, която изгражда десет нови къщи в селото за хора, които са загубили домовете си. 9 от сградите вече са почти готови и собствениците им ще посрещнат зимата в нови домове.

С публичен ресурс се възстановяват още 13 къщи. Седем от финансираните от социалния фонд нови жилища са на етап груб строеж, строителството на още три е започнало. Собствениците на други три нямат документи и затова изграждането им се забавя. Вещно-правни процедури са причина за забавянето на възстановителните дейности по някои от разрушените или пострадали жилищни сгради.

В момента не могат да се определят точни срокове, но ако времето позволи, ще се работи и през зимния сезон, каза кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

„В дните след трагедията цяла България се обедини, за да помогне на пострадалите в Хитрино. Сред обществото не трябва да остава горчив привкус, че има субективно разпределение на средствата за подпомагане на пострадалите“, каза пред медии министър Нанков и добави, че кметът на Хитрино е декларирал, че никой не е получил по-малко от предвидените от Обществения съвет средства. Ще бъде направен пълен отчет на разходите.

Според министъра Общественият съвет е най-адекватният начин за разходване на публичен ресурс. Нито държавата, нито общината, нито кметовете, могат да удовлетворят по-добре потребностите на хората, подчерта Николай Нанков. И допълни, че този съвет по най-обективен начин трябва да разпредели средствата и да откликне на всяка нужда.

Николай Нанков напомни, че след трагедията държавата е осигурила финансов ресурс за възстановяване на публичната инфраструктура и е подпомогнала общината за няколко важни обекта, сред които е и водопроводът до с. Тимарево. През месец октомври започна рехабилитацията на 9 км от републиканския път, каза министърът. Той напомни, че държавата е осигурила възможност за кандидатстване за европейско финансиране и сега общината подготвя проекти.

Министър Нанков се срещна и със засегнати хора, за да чуе мнението на всички.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK