Режисьорът Иван Ничев идва в Разлог за прожекция на свой филм

Снимка: Община Разлог

Премиерата на българо-израелската продукция „Българска рапсодия“ пред разложка публика ще бъде на 6 март, от 11 часа в мултифункционалната зала на НЧ„15.09.1903-1909“.

На нея ще присъства лично и режисьорът и сценарист на филма Иван Ничев.

Събитието се провежда с подкрепата на инж. Красимир Герчев, кмет на Община Разлог и Яков Джераси, представител на Българо-израелския институт.

Идеята за мероприятието е на Соня Крънчева – преподавател от СОУ „Братя Каназиреви“ и Анета Тумбева, преподавател от  ПГТХТ „Никола Стойчев“ във връзка с Международния възпоменателен ден на Холокоста-10 март.

Филмът „Българска рапсодия“  е българското предложение за „Оскар” за чуждоезичен филм през 2014 г.

Той разказва за това как през лятото на 1943 г. евреите в пределите на Велика България са задължени да спазват законите на германския Райх. Двама младежи – Мони и Жожо, срещат 17-годишната Шели и приятелството им е поставено на изпитание, защото и двамата се влюбват в красивото момиче, докато навън бушува война.

България ще трябва да изпълни заповедта на хитлеристите за депортиране на евреите.

Товарните влакове с 11 343 евреи от Македония и Тракия прекосяват България.

В съдбите на тримата младежи се оглежда животът в България и на балканските евреи по време на Втората световна война, белязан от болката и ужаса на това време.

Във филма участват актьори като Татяна Лолова, Димитър Рачков, Васил Михайлов, Мони Мошонов, Кристиян Макаров, Анжела Недялкова, Стефан Попов, Елиза Токева, Стоян Алексиев, Любомир Ковачев, Сава Драгунчев, Алекс Ански, Божидар Костадинов. 

Освен Иван Ничев, сценаристи на филма са още Татяна Гранитова, Юрий Дачев и Жан Пиер Магро.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK