Режисьорът Юлиан Табаков представя филма „Цветанка“ пред студенти от АУБ

Мелъди Гилбърт, снимка: АУБ

Режисьорът на нашумялата лента „Цветанка“ Юлиан Табаков гостува на Клуба за документални филми към Американския университет в България днес.

Филмът „Цветанка“ - история за три епохи, представена чрез образа на д-р Цветанка Гошева, бабата на Юлиан, вече е показвана в МоМА - Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, на фестивалите в Лайпциг, Копенхаген, Триест и Хелзинки, и е носител на  наградата за регионално кино на фестивала Zagreb Dox 2013.

Прожекцията на филма, последвана от дискусия, ще се състои днес от 19:30 ч. в театралната зала в Студентски център „Америка за България“, университетски комплекс „Скаптопара“ на АУБ.

Клубът за документални филми към АУБ е създаден през 2012-та от преподавателката и документалистка Мелъди Гилбърт (САЩ). Мелъди преподава журналистика и масови комуникации в Американския университет в България от  2011 г., а от тази есен оглавява академично направление „Журналистика и масови комуникации“.

Носител на наградата на Щатите за „Разследващи репортери и редактори”, проф. Гилбърт има зад гърба си 5 документални филма. „Целта на клуба е всяка седмица в АУБ да се прожектира по един филм, който да бъде представен от създателя му. По този начин, студентите ще имат възможност да черпят опит за създаването на документални филми от първа ръка и да се запознаят с водещи личности в сферата на филмовото изкуство”, разказа Мелъди Гилбърт.

Младият художник, сценограф и режисьор Юлиан Табаков е носител на отличието „Златен век“ за приноса си в развитието на българската култура. Първа професионална изява като сценограф и режисьор е авторският му спектакъл „Три сестри” по Чехов – постановка на НДТ „Сълза и смях” (сезон 1999-2000 г.).

От 2002 г. работи в Швеция с “Teater Giljotin”- Стокхолм, „Uppsalastads teater” - Упсала, “Gjotebogstads Teater” - Гьотеборг, “Norbottens teater ” - Люлеo, където прави сценографските и костюмните решения за редица постановки. През 2012-та  завършва първия си документален филм „Цветанка”. Прави някоко самостоятелни изложби в София, Пловдив и Стокхолм, както и илюстрации за детски книги и стихосбирки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK