Рехабилитаторка на прикования в инвалидна количка Цветан Кавраков от Сатовча подреди негови творби на Празника на розата

Снимка: Infomreja.bg

Красивите и уникални картини от пясък, изработени от прикования към инвалидната си количка Цветан Кавраков от Сатовча, бяха изложени на Празника на розата в Казанлък, който се проведе преди дни. 

Стотици празнуващи местни жители и гости на града с голям интерес разглеждаха, а мнозина си и купиха от творбите на самоукия художник от Сатовча. 

Благородният жест към Цветан Кавраков направи неговата рехабилитаторка от възстановителния санаториум "Павел баня", където творецът ходи ежегодно от почти 10 години за рехабилитация и оздравителни процедури. 

В санаториума сатовчанецът е любимец на доктори, рехабилитатори и персонал заради благия си характер и трудолюбието си. За неговия талант вече знаят и говорят и хората в Казанлък.

Самоукият художник от 10 години е прикован към инвалидна количка след нелеп инцидент, случил се в един ноемврийски ден, който той и семейството му няма да забравят никога. Тогава върху него в балкана паднало голямо дърво и го оставило неподвижен.

Последвали мъчителни 4 години, през които Цветан не излизал от дома си в Сатовча, докато не се снабдил с жизненонеобходимата му акумулаторна инвалидна количка. 

Така силният млад мъж не паднал духом и сам отворил пътя към невероятното си хоби – картините му от пясък, които освен удовлетворение му носят и някакви доходи.

На помощ за усвояването на новия занаят на Цветан се притекъл негов приятел и днес мъжът в инвалидна количка, когото всеки може да срещна по площада и улиците на Сатовча, по 5-6 часа на ден твори чудните си картини от пясък, които местните институции и хора купуват за подаръци на свои близки и представителни лица. 

Картините на Цветан красят къщи, заведения, училища, детски градини и институции в цялата община Сатовча. Художникът има пълната подкрепа на съпругата и сина си както в хобито му, така и в живота. 

Въпреки състоянието си той споделя, че се чувства щастлив, уважаван и обичан от хората в Сатовча и региона.

„В Сатовча има много и различни камъни - жълти, кафяви, червени... и всичките са естествени. Баща ми ги начуква до пясък, а аз вземам лепило и с него лепя пясъка. Една картина, в зависимост от големината и детайлите, ми отнема не повече от 10-15 дни, изисква се обаче много спокойствие и прецизност. Работя по 5-6 часа на ден, наистина е трудно, но на мен ми доставя истинско удоволствие. С това хоби запълвам времето си и поредния ден между четирите стени минава по-бързо”, споделя Цветан Кавраков.

Специално за Казанлък и Празника на розата, той нарисувал картини с розови полета и ритуалите розобер. Той е сред първите и постоянни дарители на големи и красиви свои картини в търговете, които провежда ежегодно община Сатовча под патронажа на кмета Арбен Мименов в кампанията за набиране на средства за лечение и подпомагане на болни деца инвалиди и в неравностойно социално положение от общината.

 

Картините на Цветан Кавраков специално за Празника на розата в Казанлък
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Юлиян03:10 - 09.01.2022
Браво наборче.да си жив и здрав .много успехи и щастие
ПРИЯТЕЛ18:39 - 05.09.2016
ЕХ ПРИЯТЕЛЮ СКЪПИ , ЗЛОБАРИТЕ , КЛЮКАРИ МЪЛЧАТ , КАТО КОМУНИСТИ НА РАЗПИТ ТУК ПОД ТАЗИ СТАТИЯ !?! Никой не е написал дори един ред за таланта ти освен журналиста и за прекрасните картини , които си сътворил. Но най ме впечатли портрета на Васил Левски !!! Шапка ти свалям , поздравления !!! Прекрасна картина. Нека Господ , Аллах и Буда , дарят със здраве и дълголетие Зайра Ибишева , която е от малкото хора подкрепяща те морално и материално в живота ти !!! Поздравления Зайра !!! Голям тандем сте с Цецко. Бъдете здрави вие и вашите семейства и много успехи в следващите ви начинания !!! Цеце , приятелю , ти си по голям патриот от много патриоти самозванци , ти си много по голям политик и носител на доброто , обединяващ етноси и религии в региона от много пишман политици !?! Бъди ми здрав и щастлив ти и семейството ти и продължавай все така неуморно да твориш и с картините си да прославиш Сатовча и региона !!! В картините ти има само позитивни послания !!! УСПЕХ !!!
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK