В 10% от горите на ЮЗДП няма да се извършват стопански дейности

Снимка: Infomreja.bg

Критериите и правилата при подбора на горски насаждения, в които няма да се допуска човешка намеса, обсъдиха на среща в Югозападното държавно предприятие експерти от Централно управление и отговорници потчи FSC горска сертификация от териториалните поделения.

Единствено в силно деградирали горски екосистеми са възможни възстановителни мерки с цел подпомагане на природното равновесие. Горите във фаза на старост ще се увеличат до минимум 5% от площта на всяко стопанство и заедно с другите избрани гори ще формират минимум 10% от общата площ на стопанството. Всички тези горски масиви се обособяват с цел опазване на застрашени екосистеми в различни части на стопанствата.

Срещата е част от прецизната подготовка на всички 37 несертифицирани по FSC стопанства в обхват на ЮЗДП. След определяне на насажденията в съответствие с националния стандарт по FSC за България, предприятието ще премине към обявяване на процедура за стартиране на  сертификационния процес.

FSC е международен етикет за горски продукти, който гарантира, че те не са резултат от експлоатиращо, а по-скоро от устойчиво стопанисване, насочено към социалните и екологични ползи. При добив на дървесина от гори, сертифицирани по FSC, се опазва природата и се съхранява богатото разнообразие на растителни и животински видове.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK