Регулират дейността на фитнес центровете

Снимка: ММС

„Тревожни са данните за все по-ранната възраст, при която спортуващите в свободното време започват да употребявят допинг“, предупреди министърът на младежта и спорта Красен Кралев и посочи обучението като единствено оръжие срещу забранените и опасни за здравето субстанции. 

„Проблемът е валиден за цяла Европа и всички експерти признават, че не сме подготвени да се справим с него. Докато при спорта за високи постижения съществуват строги международни правила и има изградена система за следене, доказване на употреба на допинг и съответните наказания от страна на международните спортни организации, то в спорта за всички тези наказания са неприложими. Единственото ни оръжие е обучението“, заяви министърът.

В изказването си той акцентира върху факта, че антидопинг политиката е един от основните приоритети на българското председателство на Съвета на ЕС в сектор „Спорт“. Необходимостта от превенция чрез обучение бе тема на първото събитие, което ММС организира като част от дейностите си за председателството – семинар за предотвраняване на употребата на допинг на 24 и 25 януари в София.

„Като член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция за мен беше много важно, че проведохме този семинар и включихме в него спорта за всички“, коментира Кралев.

„Липсата на информация за вредата от употребата на стимуланти, особено сред младежите, които практикуват фитнес в свободното време, води до това, че допингът достига все по-лесно до все по-млади хора. Това крие сериозни здравни рискове за обществото вбъдеще. Тук не става въпрос за медали или за международен престиж, а за здравето на нацията“, добави министърът.

„В новия закон сме включили редица текстове за постигането на тази цел. Въвежда се ново легално определение на понятието „спорт за всички“. Предприели сме мерки за регулиране на дейността на фитнес центровете. Дефинират се понятията „спортни услуги“ и „треньорски услуги“ и се обвързват помежду си. Създава се задължение за предоставящите спортни услуги да осигурят и да гарантират безопасни условия за практикуване на спорт, да информират гражданите, да организират медицинско осигуряване. В дефиницията на спортни услуги се включва освен дейността на спортните организации и дейността на фитнесите, както и друЗги подобни дейности с оглед постигане на единни правила и високи изисквания към предоставянето на спортни услуги, чрез които да се осигурят качествени и безопасни условия за спорт на всички граждани“, каза Кралев.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK