Патрули от Гърция и Румъния пазят Банско

Снимки: Община Банско

Съвместни патрули на български, гръцки и румънски полицаи и през този зимен туристически сезон ще работят заедно в Банско.

Това стана ясно на пресконференцията, домакинствана от кмета на курорта Георги Икономов. Съвместните патрули ще обикалят курорта в периода от 17 декември до 15 март 2019 г., разпределени на смени. Практиката на съвместните патрули в Банско се осъществява и с двете държави от сезон 2011/ 2012 г.

Днес на пресконференция в община Банско бяха представени патрулите от първата смяна в присъствието на директора на ОД МВР – Благоевград, Николай Хаджиев и началника на РУ Банско, Иван Попов.

От страна на Румъния присъства Флорин Марин от дирекция „Охранителна полиция” и румънският консул в България - Флориан Мазилу. Гръцките патрули бяха придружени от аташето в гръцкото посолство, Кириязакис.

„Туристическият сезон в зимния ни курорт беше открит официално в събота, на 15 декември. Използвам възможността да благодаря на българските органи на реда, както и на техните колеги от Румъния и Гърция за добрата съвместна работа. За да има успешен туристически продукт нашият курорт, преди всичко трябва да бъде осигурен обществения ред, сигурността и спокойствието на нашите гости. Тази успешна практика се наложи като работещ механизъм, по който чуждестранните полицейски служители работят приоритетно с граждани на своята държава и подпомагат комуникацията им с местните полицейски органи. Удовлетворен съм, че именно Банско бе мястото, на което тя се осъществи за първи път. Пожелавам спокоен сезон за полицейските служители, а и за всички нас”, заяви Икономов по време на брифинга.

"Хубаво е гостите на курорта да виждат полицейски служители от своята страна, по този начин се вдига качеството и на услугата сигурност", коментира Николай Хаджиев. 

Областният директор на МВР изрази задоволство от резултатите от работата на полицията на местно ниво, като посочи факта, че тя постига най-висока ефективност и разкриваемост на престъпленията в сравнение с останалите служби в Югозапада, което прави обстановката в курорта сигурна за жители и гости. Той допълни, че и тази година ще бъдат разположени временни КПП на трите входно-изходни точки на Банско, като по този начин се набляга на превенцията.

Съвместните патрули работят в съответствие с постигнатите договорености между Министерство на вътрешните работи на Република България, Министерството на обществения ред на Република Гърция и Генералния инспекторат на Румънската полиция и съгласно утвърдената вече практика за сформиране на наряди с полицейски служители от държавите – членки на Европейския съюз, за изпълнение на дейностите за гарантиране на сигурността на чуждите туристи и гости в обслужваната от РУ-Банско територия, за времето от 17 декември 2018г. до 15 март 2019 г, са командировани полицейски служители от двете съседни държави, които съвместно с българските си колеги ще осъществяват патрулно-постова дейност за опазване на обществения ред през зимния туристически сезон.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK