Регионалният музей в Кюстендил издаде образователно помагало за децата

Снимки: РИМ - Кюстендил

То ще бъде част от Музейната работилница за деца

Образователно помагало за детска публика, съставено от 6 самостоятелни книжни тела, излезе от печат. То е един от основните продукти от изпълнението на проект „Децата и музея II на РИМ - Кюстендил. История и традиции от детските ръце“, финансиран от Министерство на културата чрез сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства, тема „Музеят като образователна среда“.

Темите, засегнати в помагалото, са:

• Традиционни занаяти – Кошничарство: представяне на занаята и технологията на плетене на кошници.

• Средновековният Кюстендил: Битката при Велбъжд от 28 юли 1330 г. и последният християнски владетел на средновековния град Константин Драгаш.

• Освобождението на Кюстендил: Априлски въстанически знамена като символ на борбата за национално освобождение и Руско-турската война от 1877-1878 г.

• Съединението на България и неговата защита: събитията от 6 септември 1885 г. и последвалата Сръбско-българска война от ноември-декември 1885 г., обявяване на Независимостта на България – 22 септември 1908 г.

• Традиционни занаяти – Тъкачество: начало на тъкачния процес и свързаните с него артефакти от новокаменната епоха.

• Традиционни занаяти – Опинчарство: представяне на занаята и технологията на изработване на цървули.

Целевата група, към която е насочено помагалото, са деца на възраст от 7 до 14 години. То се използва за целите на образователната програма „История и традиции“, която е част от инициативата Музейна работилница за деца на Регионален исторически музей – Кюстендил, стартирала през февруари 2015 г.

Всяко от книжните тела на помагалото е с обем 4 страници във формат А4 и включва любопитни факти, илюстративен материал и игрови задачи, които развиват мисленето на децата и допълват съответните тематични занимания с ръце.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK