Регионалният исторически музей представя експозицията „Благоевград – поглед в миналото”

Снимка: РИМ - Благоевград

Експозицията  „Благоевград – поглед в миналото” ще бъде представена по повод 103 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония на 5 октомври от 17:00 часа в залите на Регионален исторически музей – Благоевград. Тя показва историята на града от неговото създаване до 80-те години на миналия ХХ век.

В изложбата са експонирани безценни писмени и веществени свидетелства, свързани с израстването на града в епохата на Възраждането, утвърждаването му като център на българската просвета и култура, общественото, стопанско и културно-просветно развитие след освобождението и съзиждането му в най-ново време.

Експозицията предлага на посетителите незабравимо визуално пътешествие по уличното пространство на стария град с магазините, работилниците, пивниците, бакалниците, училищата, в центъра на които е своеобразната емблема на Горна Джумая – Кметството, приютило градското общинско управление на етажните си помещения и 26-те дюкяна, оживяващи великолепната сграда на партера.

Картината, която рисува изложбата би била бедна и монохромна без онези елементи на уличната среда, функциониращи като своеобразни маркери на епохата – поща, Военен клуб, читалище, банки, съд, училищна инспекция и разбира се – домовете на градските жители – основни двигатели на прогреса, който изживява късноосвободеният град за по-малко от век.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK