Регионалната библиотека в Кюстендил се включва в Деня на недоволство

Снимка: Infomreja.bg, архив

Регионална библиотека „Емануил Попдимитров“ - Кюстендил се присъединява към националния протест под наслов "Ден на недоволството". „Очакваме подкрепата на училищни, читалищни библиотеки, Регионален исторически музей Кюстендил и Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора", коментираха от структурата в областния град. Те изготвиха декларация, в която посочват:

„Изразяваме своето недоволство от обидно ниския размер на финансиране на библиотеките. Преди 11 века един от създателите на славянската азбука – Констатин Кирил – Философ заявява, че без книгите и съдържащите се в тях знания и мъдрост, ние сме все едно голи. Без паметта и знанието на книгите едва ли биха оцелели и самите народи“.

В декларацията се посочва още, че преди време е имало обещание бюджетът на библиотеките да бъде увеличен, така че да се достигне книгоосигуреност, каквато имат читателите в Европа. Обещания са поети и от Министерство на културата, които обаче са останали “само на хартия“.

Поради тази причина работещите в Регионалната библиотека в Кюстендил поискаха увеличаване бюджета на политиката в областта на движимото и недвижимо културно наследство, да се финансират библиотеките според изискванията на новоприетия „Стандарт за библиотечно - информационно обслужване“, да се увеличи годишната издръжка на един библиотекар в размер на 15 хил.лв., общините да дофинансират библиотеките и основната заплата в сектора да стане равна на две минимални работни заплати.

 

КОМЕНТАРИ

Добри10:37 - 24.11.2015
Подкрепям ги напълно. След като за служителите на МВР дадоха "задна", и тук трябва да се уголерират средствата.
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK