Постоянен арест за рецидивист, разследван за трафик на дрога в Гърция

Снимка: Infomreja.bg

56-годишният Димитър изтърпява друга присъда в Бобовдолския затвор

Мярка за неотклонение "Задържане под стража“ за 56-годишния Димитър С., понастоящем изтърпяващ наказание в затвора в Бобов дол, постанови Окръжен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Татяна Костадинова. Мярката ще се търпи в затвора в Бобов дол, със статут на обвиняем.

Искането за вземането на най-тежката мярка за неотклонение е във връзка с Европейска заповед за арест от 2016 година. Мъжът е разследван в Гърция за създаване и включване в престъпна организация, за трафик на наркотични вещества, под формата на държане и продажба, подбуждане към трафик на такива, внос и транспорт на гръцка територия.

Деянията съответстват на престъпления по чл. 242, 321 и 354 от НК на Р България, за които максимално предвиденото наказание е лишаване от свобода до 10 години. Давността на наказателното преследване в Гърция ще изтече през 2035 година.

Димитър С. към момента е в затвора в Бобов дол, където изтърпява наказание - лишаване от свобода, след присъда на Окръжен съд - Благоевград от 2015 година.

Той е осъден на 4 години и 6 месеца за държане и разпространение на наркотични вещества и за склоняване към трафик на наркотици през ГКПП Илинден.

С решение от 12.09.2017 година, Окръжен съд- Кюстендил, допуска за изпълнение Европейската заповед за арест.

Определението е обжалвано пред Апелативен съд - София и на 20.12.2017 година делото е прекратено, защото Димитър С. бяга от затворническото общежитие в Самораново, което е към затвора в Бобов дол и се укрива до 30.08.2018 г., когато е задържан от служители на ОД МВР - Пловдив.

По делото е приложено писмо от 01.10.2019 г., от МВР- Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“, от което е видно, че исканото лице Димитър С. продължава да се издирва от гръцките власти, във връзка с издадената Европейска заповед за арест.

Съдът счита, че престъпленията посочени в ЕЗА са такива и по българския закон, като давността по тях не е изтекла.

Съдът намира, че е налице реална опасност лицето да се крие, доколкото от материалите по делото в Софийски апелативен съд се установява, че Димитър С. е избягал от затвора, поради което не се явява в съдебни заседания, заради което предходното производство по изпълнение на ЕЗА е било прекратено, пише в мотивите на съдия Татяна Костадинова.

Определението на Окръжен съд-Кюстендил, за вземане на мярка „Задържане под стража“ по отношение на Димитър С. може да се обжалва пред САС в 3- дневен срок.

 

КОМЕНТАРИ

ТЕОДОР08:49 - 10.10.2019
ТАЗИ МЪРША ВЪЛКА
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK