Над 2 500 изпълнители от България, Сърбия, Македония и Черна гора ще участват в Международния конкурс "Пауталия 2017”

Снимки: Читалище "Братство"

Броени дни остават до началото на Международния конкурс "Пауталия 2017”. Музикалният форум ще се проведе от 7-и до 9-и юли в Кюстендил под патронажа на кмета Петър Паунов.

Организатори са Община Кюстендил и читалище „Братство 1869”, със съдействието на Министерство на културата на Република България.

Конкурсът се утвърди като форум, който дава поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от страната и чужбина, които да покажат богатството на своя фолклор. Целта му е да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи.

Конкурсът е включен в Културния календар на Министерство на културата и в Програмата за подпомагане на даровити деца в България, от която ще бъдат присъдени 3-едногодишни стипендии в категорията индивидуални изпълнители по народно пеене от 14- до 17-годишна възраст.

Ще бъдат присъдени и 2 еднократни стипендии от 500 лв., осигурени от Фондация „Проф. Кирил Стефанов”, за двама индивидуални изпълнители по народно пеене от 11- до 13-годишна възраст. Съюзът на българските музикални и танцови дейци ще присъди и награди за най-успешните педагози на конкурса.

Официалното откриване е на 7-и юли от 11:00 ч. на сцена „Арката”, пл. „Велбъжд”. Тази година заявки за участие в конкурса са подали над 2500 участници от България, Сърбия, Македония и Черна гора.

В журито на конкурса са поканени едни от най-утвърдените имена в областта на музикалното и танцовото изкуство в България като народната певица Олга Борисова – солистка на „Мистерията на българските гласове", Почетен гражданин на Кюстендил, д-р Бинка Добрева – преподавател в Югозападен Университет „Неофит Рилски" – Благоевград, солистка в „Мистерията на българските гласове", Десислава Димчева – народна певица и преподавател, гр. Благоевград, Валери Димчев – музикант и композитор, преподавател по тамбура, гр. Благоевград, доц. д-р Георги Петков - преподавател в НМУ „Л. Пипков" и НБУ гр. София, диригент и композитор, д-р Маргарита Кръстева – хореограф и гл. ас. в Департамент „Музика” в НБУ гр. София, Ралица Базайтова - Министерство на културата на Р. България, Стойка Германова – народна певица, солистка на Ансамбъл „Пирин" и др.

Конкурсните дни от 7-и до 9-и юли ще протекат, както следва:

7 юли  / петък /  2017 г.:

11:00  – Тържествено откриване на конкурса сцена „Арката”, пл. “Велбъжд”

11:15 - 21:00 ч. – Конкурсна програма - сцена „Арката”, пл. “Велбъжд”

8 юли  /събота/  2017 г.

9:00 – 21:00 ч. -  Конкурсна програма - сцена „Арката”, пл. “Велбъжд”

21:00 ч. – Рецитал на Даниел Спасов и Милен Иванов, сцена „Арката”, пл. “Велбъжд                                                                       

9 юли  / неделя /  2017 г.

9:00 – 20:00 ч.  -  Конкурсна програма - сцена „Арката”, пл. “Велбъжд” 

20:00 ч . – Тържествено закриване на конкурса

При лошо време фолклорният конкурс ще се проведе в голямата зала на читалище „Братство 1869”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK