Регионална занаятчийска камара - Кюстендил с мерки срещу занаятчиите в сивия сектор

Даниела Стоянова - председател на Регионална занаятчийска камара - Кюстендил, снимка: Infomreja.bg

Регионална занаятчийска камара - Кюстендил организира кръгла маса, касаеща проблеми, които създават хора, работещи в така наречения сив сектор. Кръглата маса, която е провокирана от жалби на занаятчии, ще бъде осъществена през май с цел да се даде гласност и да се набележат възможните стъпки за намаляване на работата на хора, които практикуват занаят по домовете си.

"Идеята ни е да поканим институции, които да вземат отношение по този много сериозен проблем. Да се намери решение как тези хора да бъдат санкционирани, за да се ограничи дейността им. Това са услуги, които се предлагат на ниски цени и се подбива работата на занаятчии, които работят по всички установени правила от закона и си плащат данъците. Апелирам към хората да не ползват услуги на занаятчии, които не са регистрирани, защото след това няма да могат и да си потърсят правата, в случай, че не са доволни от предоставената им услуга", каза за ИНФОМРЕЖА Даниела Стоянова - председател на Регионална занаятчийска камара - Кюстендил.

Тя допълни, че предлагането на услуги в сивия сектор е изключително наболял проблем от години в областта и даде пример за хора, които закриват дейността си и продължават да работят нелагално, при това са в абсолютна зона на комфорт, защото никой не ги проверява. "Това е наглост и подигравка със занаятчиите, които плащат данъци и работят легално", уточни Даниела Стоянова.

Над 720 са членовете на Регионалната занаятчийска камара - Кюстендил. Новорегистрираните от началото на годината са 4-ма, сред които шивачи и фризьори, както и един занаятчия, който се занимава с художествена обработка на дърво и дърворезба. Това е Васил Говедарски от с. Овчарци, Сапарева баня. Най-често срещаните занаяти, които се практикуват в областта са фризьорство, шивачество, иконопис, изработка на накити, обущарство, точиларство и др.

На 29-и април 5-ма делегати от област Кюстендил ще присъстват на отчетно-изборното събрание на Националната занаятчийска камара. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK