Реформаторите връщат мандата, на ход е Плевнелиев

Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на "Реформаторския блок" официално ще върне на държавния глава Росен Плевнелиев проучвателния мандат за съставяне на правителство. Това ще стане на среща между реформаторите и президента на Дондуков 2, която ще започне в 9,30 часа, съобщава Dnes.bg.

Така окончателно ще бъде сложен край на опитите да има нов кабинет в рамките на настоящото Народно събрание и предсрочните парламентарни избори напролет ще са неизбежни.

Въпреки совалките през последните няколко дни се оказа, че има точки, по които ГЕРБ, РБ и ПФ не са успели да се разберат и заради това кабинет в рамките на това Народно събрание няма да има, макар и вече да се завъртяха имената на Румен Христов и Найден Зеленогорски като фаворити за премиер.

Обратът беше изненадващ, след като в понеделник представители и на трите политически формации анонсираха, че напредват в преговорите и нов кабинет е напълно реален. 

Така след връщането на мандата топката ще е изцяло в ръцете на президента Росен Плевнелиев, който ще трябва да реши дали да назначи служебен кабинет, който по всяка вероятност ще управлява страната по-малко от месец - до 22 януари 2017 година. 

Пред държавния глава сега има 3 варианта. Първият – да назначи служебен кабинет за трети път в своя мандат. Вторият е да бави нещата и да остави правителството в оставка до 22 януари, а третият - правителството в оставка да бъде преназначено като служебно правителство. 

Самият Плевнелиев подчерта, че на този етап не е обсъждал имена за бъдещ служебен премиер. "В президентството дадох път на много млади хора, компетентни, умни, знаещи. Но всякакво спрягане на имена в момента е извадено от контекста и не е актуално на този момент. Аз никого не съм канил", подчерта Плевнелиев преди няколко дни в интервю за Дарик радио.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK