Реформаторите решиха: Остават във властта, ДСБ – в опозиция

Снимка: bTV

Реформаторският блок остава в управлнието. Това стана ясно от декларация, която прочете зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски след днешното заседание на извънредния изпълнителен съвет на коалицията.

Блокът тръгва на преговори с ГЕРБ за актуализация на Коалиционното споразумение за управление, но без ДСБ, които остават в опозиция, гласи декларацията на блока.

Реформаторският блок потвърждава участието си в управляващата коалиция. ДСБ запазва вече изразената си позиция, гласи първата точка от документа.

В декларацията изразяват обезпокоение от липсата на единодушие за съдебната реформа и антикорупционното законодателство в управленската коалиция.

Реформаторите ще настояват за преглед и оценка на коалиционното споразумение, в което да има ясен график за изпълнение на реформите.

Партиите потвърждават и доверието си към министрите на блока.

Участие в брифинга взеха лидерите на СДС Божидар Лукарски, на ДБГ Меглена Кунева, на БЗНС Николай Ненчев на национална партия „Свобода и достойнство“ Корман Исмаилов и на БНД Борсилав Великов.

Нямаше представители на ДСБ, тъй като председателят на партията Радан Кънев и заместникът му ген. Атанас Атанасов напуснаха заседанието малко преди неговя край.

След като Зеленогорски прочете декралацията, лиерите на РБ се оттеглиха и не дадоха възможност на журналистите за въпроси, което беше посрещнато от колегите с освирквания.

По време на заседанието лидерите на партиите в РБ извън ДСБ направили опити да убедят Радан Кънев да не излиза в опозиция. Неговото мнение обаче останало непроменено.

Решението дали ДСБ да излезе от Реформаторския блок ще бъде взето на Националното събрание на партията, което се събира на 13 март догодина, каза Кънев пред журналисти в парламента след днешното тричасово заседание на Изпълнителния съвет на РБ.

Разглеждаме себе си като опозиционна политическа сила, снели сме доверието от правителството, нямаме министри, заяви Кънев. Той добави, че останалите партии от Блока са потвърдили подкрепата си за кабинета.

Предложих на колегите вариант за изход от ситуацията – нов кабинет в рамките на този парламент, но то беше отхвърлено, каза още той. По думите на Кънев идеята му била Реформаторският блок да излезе с обща позиция, премиерът Бойко Борисов да подаде оставката на това правителство и да формира нов кабинет на базата на ценности, които сегашното управление не е могло да оправдае. На въпрос дали предложението му е било отхвърлено с 4 на 1 гласа, Кънев каза: „Бяхме повече хора“, без да уточнява как са се разпределили гласовете.

Целта на ДСБ не е да прави празни морални жестове, а да изгради силна дясна опозиция, която да стресне ГЕРБ да правят реформи, каза Радан Кънев, цитиран от „Дневник“.

Лидерът на ДСБ посочи, че не вижда причина да напуска парламентарната група на Реформаторите. Уточни, че все още групата не се е събирала и не знае какво ще е поведението на колегите му. Със сигурност обаче гласуването на ДСБ ще е различно от това на останалите партии и ще е по преценка на това дали се предлага дясна реформаторска мярка или запазване на статуквото, каквото по думите му по-често се е случвало през изминалата година с гласуването на ГЕРБ, ДПС и АБВ.

Кънев напомни, че единият областен управител на ДСБ – Димитър Сяров в Сливен, вече е подал оставка и очаква решението на другия – Момчил Станков във Видин. Представители в изпълнителната власт няма да имаме, не притискаме никого, очакваме решенията им, каза председателят на ДСБ.

На въпрос нормално ли е Петър Москов да остане министър, след като ДСБ излиза в опозиция, Кънев коментира, че не може програмата на Москов да е била добра, а днес да стане лоша.

Той каза, че решението да излезе в опозиция го е разделило с истински приятели. Най-голямото ми опасение от 2014 г. – че Реформаторският блок може да се превърне в смокинов лист, се оправда, каза Радан Кънев. /Vevesti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK