Референдум за джамия няма да има

снимки: infomreja.bg

Референдум за строителство на нова джамия в Гоце Делчев няма да има. Това стана ясно на днешната сесия на Общинския съвет след близо тричасови дебати, прекъсвания за допълнителни консултации, цитиране на закони и подзаконови актове, Конституцията на Република България и Конвенцията за правата на човека.

На заседанието се чуха заплахи от страна на ДПС, че въпросът ще бъде отнесен в Комисията по дискриминация, а съветници от различни политически сили си размениха недотам лицеприятни реплики от рода на „морални престъпници“, „некадърни и непознаващи законите“, „ще подскачате като девици“...

В крайна сметка въпреки новата формулировка на въпроса за референдума и многото почтени и не толкова почтени доводи и политически прийоми от страна на народните избраници от всички групи в местния парламент, предложението на ГЕРБ за провеждане на референдум бе отхвърлено.

Резултатът от гласуването по деликатния казус, предизвикал месеци наред горещи коментари в целия Гоцеделчевски регион, показа 13 гласа „за“, 5 „против“, 8 „въздържал се“ и трима отказали да гласуват.

Провеждането на референдум подкрепиха всички общински съветници от ГЕРБ, д-р Елена Аврамова от ДСБ, Кирил Попов от Коалиция „ФАГО“, включваща ОБТ и „Зелена партия“, Димитър Хардалиев от ВМРО-НИЕ и бившият му съпартиец Павел Петелов, настоящ координатор на ГОРД в Гоце Делчев.

Парламентаристите от ДПС и независимият Салих Буковян гласуваха „против“, като от същата група областният лидер на Движението за права и свободи Ведат Хюсеин, заместник-председателят на Общинския съвет Шекир Аян и Джалил Бошнак отказаха да гласуват.

Вотът на съветниците от групата на БСП заедно с адвокат Валя Рупчина и председателят на местния парламент Ангел Гераксиев бе „въздържал се“.

За сметка на това обаче бе прието решение, отново без гласовете на ДПС, което предвижда да бъде създадена анкетна комисия, начело с председателя на групата съветници от ГЕРБ Ангел Тунчев, с участието на съветници от всички партии, за да бъде направено пълно обследване на внесените в общинска администрация документи, идейни и други проектни предложения, както и подписаните от Община Гоце Делчев нормативни актове във връзка с изграждането на мюсюлмански молитвен дом.

Анкетната комисия е оторизирана да извърши и проверки относно закупуването на терена от частни лица в местността „Текето“, както и да проследи пътя на препродаването му, докато стане собственост на Районното мюфтийство.

Адвокат Валя Рупчина предложи Община Гоце Делчев да публикува на сайта си всички документи, внесени в кметска администрация от Районното мюфтийство за строителството на джамията.

„Така ще стане ясно има ли виза за строеж, ще се публикува писмото на районния мюфтия Айдън Мохамед за направения му отказ за строителство с изброените 8 точки с нарушения при оформянето на документацията. По този начин ще станат обществено достояние и всички официални документи по преписката“, заяви адвокат Рупчина.

Междувременно стана известно, че на територията на Гоце Делчев нито една сграда не се води като джамия.  

„Кой даде право на депутата Георги Андонов по време на предизборната кампания да дава пари за надстрояване на втори етаж на незаконно построената джамия в ромския квартал? Тя е в частен имот, води се частна и представлява една стая, в която се събират за молитва мюсюлмани от квартала. На всичкото отгоре фактурата за строителните материали и извършените дейности все още не е осребрена на фирмата изпълнител „Руен Кирев“, обяви по време на заседанието Ведат Хюсеин.

Заместник-председателят на Общинския съвет Шекир Аян популистки подхвана темата, като предложи вместо да се дават пари за референдум, Общината да удовлетвори над 500-те отхвърлени молби на социално слаби и нуждаещи се от лечение жители.

Ред в залата сложи изказването на кмета Владимир Москов, който заяви, че е доволен от дебата, защото по темата вече се е заговорило открито.  

„Владимир Москов не спира документи, а спазва закони. Не съм поемал никакви ангажименти пред никого за изграждане на джамия и това трябва да се знае от всички тук в залата, от хората в общината и в целия регион, за да се спре тиражирането на всевъзможни клевети и лъжи.

Преди започването на заседанието голяма група млади мъже – имами и ходжи от Гоцеделчевско и цялата Благоевградска област, се бяха събрали пред общинската администрация и в коридорите пред залата на Общинския съвет в очакване на откриването на сесията, след което влязоха и присъстваха на дебатите и гласуването.

Областният лидер на ДПС Ведат Хюсеин направи доста остро изказване, в което заплаши, че ако се стигне до приемане на предложението за референдум, ще отнесе въпроса до Комисията по дискриминация. Той изрази пълното си несъгласие с решението на съветниците от ГЕРБ в последния момент да променят формулировката на въпроса, с което обясни и отказа си да гласува за нещо, което според него е незаконосъобразно.

По този повод мнение изрази и адвокат Валя Рупчина, която заяви, че новият въпрос: "Да се одобряват ли нови подробни устройствени планове, в които да предвижда строителство на нов молитвен дом - джамия?“, не е коренно различен като тълкувание. Това пък накара съветниците от ГЕРБ да се откажат от него и да се подложи на гласуване първоначалният въпрос, на който гражданите да отговорят в случай, че мнозинството общински съветници гласуват „за“, провеждането на референдум, което обаче не се случи.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Герб и Дпс15:51 - 21.01.2013
Стана ясно,че Герб и Дпс играят заедно.Едните им вдигнаха топката с незаконен въпрос,който знаеха че няма да ми не,а другите се разлаяха,че искат джамия.Схемата е ясна,както и в национален план.Те си подават скрити пасове,а камъните в гради ната на БСП
??14:32 - 21.01.2013
ALO GOSPODA V VLASTA RE6ETE GO EDIN PAT ZA VINAGI TOZI VAPROS S DJAMIQTA DA ILI NE. ZA6TOTO IMATE MN.PO VAJNI PROBLEMI ZA RE6AVANE G-N MOSKOV, HODIL LI SI SKORO V BOLNICATA DA VIDI6 KAKV BARDAK E I KAK SE LEKUVAT HORATA PALNA MIZERIQ OSTAVENI V RACETE NA SADBATA.NIKOI LI NE GO INTERESUVA TOVA
ivan21:18 - 19.01.2013
vlado da ta nakaji gospot da6teriteti za pomaci da sa omajat ta vnycite ti sunet da gi napraviat v tvoita djamia ta da oseti6 blagota i bereketa na tvoita djamia
ivan21:09 - 19.01.2013
celyvkata na DPS e fatalna za moskata ni predade ne goce del4ev a i diadomo simon moskov 6a sa obrashtat vgroba v te6evo gordeeh sa vlado 4e 6a ostani6 v istoriata s mnogoto mandati a ti si sloji krai na kmetyvaneto s fes i djamia ni beliaza grada sram e da kaja 4e sam te6ovalia

FACEBOOK