Студенти превзеха селото на Майстора

Снимки: Читалище "Асклепион"

Бъдещи живописци, скулптори и изкуствоведи, които сега са студенти в Националната художествена академия, са участниците в четвъртото издание на пленера „В духа на Майстора“, който се организира от Художествената галерия в Кюстендил и НХА.

Домакини на младите творци са хората от село Шишковци, в което Майстора е живял 26 години. Студентите са настанени в техните домове, за да почувстват автентичния дух на мястото, в което големият художник създава своите живописни шедьоври. 

Четвъртият студентски пленер бе открит по традиция в къщата, в която Майстора е живял, от кмета на селото Климент Терзийски и директора  на Художествената галерия Валентин Господинов.

Дългогодишният директор на кюстендилската галерия и един от най-ерудираните познавачи на творчеството на Майстора – Недко Каблешков, пожела на младите си колеги  да имат ползотворни дни и да успеят да почувстват духа на един от най-големите български художници в селото, с което той трайно свързва живота си.

От утре започват творческите дни край река Струма. За съжаление, тази година го няма обичайното за района изобилие от череши, но въпреки това очите  младите гости ще има с какво да се напълнят. Прекрасните пейзажи и палитрата от цветове са навсякъде. 

В четвъртък в двора на къщата на Майстора ще има поетична вечер, посветена на Георги Струмски, с участието на млади литературни и музикални таланти.

Събитието се организира от Народно читалище „Асклепион 1998“. Изложбата с творбите от пленера ще бъде открита на 23 юни – в навечерието на колоритния Празник на черешата.

 

Директорът на Художествената галерия Валентин Господинов и кметът на Шишковци Климент Терзийски

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK