Редят изложба в църквата "Св. Георги" в кв. "Колуша" за Деня на будителите

Църквата "Св. Георги" в кв. "Колуша" в Кюстендил, снимка: bg.wikipedia.org

По случай Деня на народните будители, Регионален исторически музей - Кюстендил и Центъра за славяно-византийски изследвания "Проф. Иван Дуйчев" - София откриват изложба "Печатната книга - пазител на българската духовност".

Събитието ще се проведе в църквата "Св. Георги" в квартал "Колуша“, обявиха от РИМ – Кюстендил. Изявата е част от честване на Яков Крайков - първият български печатар.

Настоящата изложба е дело от съвместните усилия на Центъра за славяно-византийски проучвания ”Проф. Иван Дуйчев” към СУ „Св. Климент Охридски” и Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов” – Кюстендил.

Тя показва интересни екземпляри от старопечатната славянска и в частност, българска книга. Сред седемте експоната, предоставени от ЦСВП „Проф. Иван Дуйчев”, е Четвероевангелие, отпечатано от йеромонах Лаврентий в манастира Йоан Предтеча, близо до Букурещ, второ издание след 1582 г.; „Поучителни слова на Ефрем Сирин”, московско издание от 1667 г., както и екземпляр на първата новобългарска печатна книга „Неделникът” на Софроний Врачански.

От фонда на музея са представени 18 старопечатни книги, сред които най-ранните са руски богослужебни книги: Псалтир от 1718 г., Месецослов от 1767 г., Четвероевангелие от 1779 г., произведения с нравствено-поучителен характер като „Христоития” на Райно Попович и възрожденски учебници, букварът „Начална книга за децата” и „Начална аритметика”.

Представеното старопечатно книжно богатство в тази изложба е експонирано на фона на ценни възрожденски икони от фонда на Регионален исторически музей – Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK